Svet
5403 ogledov

Toliko prostovoljcev se je odzvalo Putinovemu klicu

Rusija vojaška vaja Epa
Okoli 10.000 Rusov se je do zdaj odzvalo na ukaz ruskega predsednika Vladimirja Putina o delni mobilizaciji

Predstavnik vojske Vladimir Cimljanski je ob prvem dnevu mobilizacijske kampanje poudaril, da je pomembno, da imajo tisti, ki se javljajo za vpoklic, bojne izkušnje. Ob tem je še dejal, kdo vse bo oproščen služenja vojaškega roka med delno vojaško mobilizacijo.

Kot je pojasnil, se po ruski zakonodaji vpoklicu lahko izognejo zaposleni v obrambni industriji, ljudje, ki so bili spoznani za začasno nesposobne za izvajanje vojaških aktivnosti, ljudje, ki skrbijo za družinskega člana, ki potrebuje redno oskrbo, ali so invalidi prve skupine. Isto velja za ljudi, ki imajo štiri ali več otrok, mlajših od 16 let, in ljudi, katerih matere imajo štiri ali več otrok, mlajših od osem let, in jih vzgajajo brez moža.

Število vpoklicanih oseb predvidoma ne bo preseglo enega odstotka celotne vojaške rezerve, je še sporočil Cimljanski.

Potem ko je v sredo Putin podpisal ukaz o delni vojaški mobilizaciji, s katero naj bi ruske sile v Ukrajini v kratkem okrepili s 300.000 novimi vojaki, so v številnih ruskih mestih potekali protivojni protesti, na katerih je bilo pridržanih več kot 1300 demonstrantov.

Številni Rusi so se odločili oditi iz države. Nekateri so se odpravili z letali v države, ki ne zahtevajo vize za ruske države, drugi poskušajo prečkati mejo z Gruzijo in Finsko.  

V Rusiji se pojavljajo tudi ugibanja, da bi lahko bilo število mobiliziranih rezervistov bistveno višje od prvotno napovedane številke 300.000. V Kremlju so ta ugibanja označili za lažna, še navaja Tass.

meja Rusija Finska | Avtor: Profimedia Profimedia

Končne priprave pred referendumi

Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, so v teku končne priprave pred referendumi o priključitvi k Rusiji, ki bodo potekali od petka do torka. Osebno glasovanje na voliščih bo potekalo izključno v torek, medtem ko bo ostale dni iz varnostnih razlogov glasovanje organizirano v skupnostih in od vrat do vrat, še navaja Tass.

Po vsej samooklicani Ljudski republiki Doneck naj bi bilo vzpostavljenih 450 volišč, še 200 pa jih bo vzpostavljenih za ljudi, ki so bili evakuirani v Rusijo. Prebivalci samooklicane Ljudske republike Lugansk pa bodo lahko glasovali na 461 voliščih in tudi v vseh ruskih regijah, kjer je bo postavljenih 201 volišč.

Proruske oblasti v Zaporožju, kjer je istoimenska prestolnica pod nadzorom Kijeva, so medtem napovedale ustanovitev 394 volišč po vsej regiji ter dodatnih 58 volišč v Rusiji in ostalih proruskih separatističnih regijah. Tudi proruske oblasti v regiji Herson, ki prav tako ni v celoti pod nadzorom ruske vojske, so sporočile, da bodo ljudje lahko poleg domače regije, kjer je bilo ustanovljenih osem teritorialnih in 198 okrajnih volilnih komisij, volili tudi na Krimu in v številnih ruskih mestih, vključno z Moskvo.

V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic glede na predvideno število volilnih upravičencev. V Zaporožju naj bi volilnih upravičencev bilo več kot 500.000. Osrednja proruska volilna komisija regije Herson pa pričakuje, da se bo glasovanja udeležilo približno 750.000 volivcev.

referendum Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Glasovnice, natisnjene v obeh ljudskih republikah bodo izključno v ruskem jeziku, kar proruske oblasti utemeljujejo s tem, da je bila ruščina kot uradni jezik določena že leta 2020 z ustavo separatistične republike Doneck. V regijah Herson in Zaporožje pa bodo glasovnice natisnjene tudi v ukrajinščini.

Predsednica proruske osrednje volilne komisije Ljudske republike Doneck Jelena Kravčenko je v sredo povedala, da je komisija prejela in preučuje številne vloge tujih opazovalcev, vendar ni navedla njihovih držav. Po njenih besedah bodo tuji opazovalci prisotni na voliščih in zunaj njih na dan glasovanja.

Tudi predsednica proruske volilne komisije regije Herson Marina Zaharova je povedala, da so bila vabila poslana "velikemu številu držav". Ruska duma pa je medtem sporočila, da bodo poslanci prejeli vabila za sodelovanje pri spremljanju glasovanja.

Vse regije se pripravljajo na poostritev varnostnih ukrepov za čas referendumov. Po navedbah proruskih vojaško-civilnih uprav Zaporožja in Hersona bodo volišča varovali policisti in pripadniki ruske nacionalne garde. Skupine volilnih uslužbencev, ki bodo hodile od vrat do vrat, pa bodo spremljali policisti.

Na napovedi o referendumih so se sicer že odzvale ukrajinske oblasti, ki so obljubile, da bodo "likvidirale" rusko grožnjo. "Ukrajina bo rešila rusko vprašanje. Grožnjo je mogoče odpraviti le s silo," je na Telegramu zapisal vodja predsednikovega urada Andrij Jermak in obsodil izsiljevanje Moskve, ki ga je domnevno spodbudil strah pred porazom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Gartner54 05:17 23.september 2022.

    Še veliko prostovoljcev bo.. še veliko in konec "specialne operacije". Žal to pomeni vojno, ampak zahod je tako dolgo provociral, da so dobili, kar so hoteli. SLAVA RUSIJI

  • Jernej65 23:32 22.september 2022.

    Glede na komentarje na tem portalu, bi še v Sloveniji nabral več prostovoljcev ali pa smo dežela rusofilskih zapečkarjev, ki znajo samo lajati, ko jih noben ne vidi.

  • Kmodri 23:16 22.september 2022.

    Putin žrtvuje lastne državljane za kanon futer. Res žalostno, ubogi ruski narod.