Svet
12607 ogledov

Po ukazu za mobilizacijo, ljudje besni zavzeli ulice, a Putin se maščuje

Protesti Rusija mobilizacija
1/4
Epa
Na protestih po vsej Rusiji, ki so izbruhnili po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin danes odredil delno vojaško mobilizacijo civilistov za bojevanje v Ukrajini, je bilo pridržanih najmanj 1026 ljudi, so sporočili iz ruske nevladne medijske organizacije OVD-Info. Shodi so sicer potekali v vsaj 38 ruskih mestih.

Po navedbah poročevalcev francoske tiskovne agencije AFP v središču Moskve so policisti na glavni nakupovalni ulici pridržali najmanj 50 ljudi, medtem ko so v Sankt Peterburgu obkolili majhno skupino protestnikov in pridržali enega od njih.

"Na shod sem prišel z namenom, da se ga udeležim, vendar je videti, da so vse že aretirali. Ta režim je obsodil samega sebe in uničuje svojo mladino," je dejal 60-letni protestnik Aleksej.

"Zakaj služite Putinu, človeku, ki je na oblasti že 20 let!" je mlad protestnik po navedbah AFP zakričal v enega od policistov.

"Zakaj odločajo o moji prihodnosti namesto mene? Strah me je zame in za mojega brata," pa je dejala študentka Oleksandra Sidorenko.

Protesti Rusija mobilizacija | Avtor: Epa Epa

Putin je danes odredil delno vojaško mobilizacijo 300.000 rezervistov za bojevanje v Ukrajini. Ob tem je poudaril, da je Moskva za svojo zaščito pripravljena uporabiti vsa sredstva, vključno z jedrskimi. Govor ruskega predsednika, s katerim je odprl novo poglavje vojne v Ukrajini, močno odmeva v Rusiji in po svetu.

Obrambni minister Sergej Šojgu je nato sporočil, da bodo vpoklicali ljudi z vojaškimi izkušnjami, pred odhodom na bojišče pa jih bodo izurili. Povedal je tudi, da je to le delček vseh rezervistov v Rusiji, ki naj bi jih bilo skupno namreč okoli 25 milijonov.

Po Putinovem oznanilu so na spletnih straneh za prodajo letalskih kart v Rusiji zabeležili veliko povpraševanje po letalskih vozovnicah, saj očitno želi veliko potencialnih rekrutov čim prej zapustiti državo.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

 
Komentarjev 26
 • Avatar luckyss
  luckyss 07:04 22.september 2022.

  Zanimivo...Prikletniki ste ob protestih v Ljubljani modrovali, da ti protestniki predstavljajo le majhen procent vseh prebivalcev Sloveniji....No, ti protestniki v Rusiji pa predstavljajo le majhen promil prebivalcev Moskve, kaj šele Rusije... In v demokratičnih državah se protestira, v Ukrajini pa ...prikaži več strelja na "vojaške obveznike" ki se hočejo izogniti splošni mobilizaciji, torej na vse polnoletne moške, ki niso dovolj bogati, da bi se temu izognili..

 • Burja 06:46 22.september 2022.

  S tem namenom je skozi vsa ta leta vzpostavil naci doktrino, kjer si lahko za vsako malenkost pridržan in ti grozi zaporna kazen. Brez represije bi ga protestniki že zdavnaj zvlekli iz residence.

 • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 06:29 22.september 2022.

  Ameri pa pametno vse podžigajo druge ,sami bodo pa doma nemoteno živeli