Svet
14500 ogledov

Toliko jedrskih konic imata Rusija in Nato

atomska bomba eksplozija Reševalni pas/Twitter
Nedavna zaostritev vojne v Ukrajini je znova izpostavila pretečo jedrsko nevarnost.

Ukrajinska protiofenziva v okolici Harkova in Hersona je ruskega predsednika Vladimirja Putina primorala v mobilizacijo 300.000 rezervistov, kar je po državi sprožilo demonstracije in beg v tujino.

"Tisti, ki nas želijo izsiljevati z jedrskim orožjem, morajo vedeti, da se lahko veter obrne v njihovo smer," je ob napovedi mobilizacije še dejal Putin in ukazal povečanje sredstev za proizvodnjo orožja.

Vladimir Putin Vmešavanje Svet Putinu je prekipelo, nagnal najvišjega generala

Danes je romunski predsednik Klaus Iohannis dejal, da je tovrstna retorika nesprejemljiva. "Nihče ne želi vojne, razen Rusije. To novo stališče, ki je bolj ali manj grožnja z jedrsko vojno, je enostavno nesprejemljivo," je za Agerpres dejal Iohannis. Romunija ima od vseh držav zveze Nato najdaljšo mejo z Ukrajino.

Grožnja z nuklearno apokalipso je še kako realna. Rusija ima namreč ogromno jedrskega orožja. Velika večina je bila proizvedena še v časih Sovjetske zveze, toda Kremelj razpolaga z zalogo, ki bi lahko večkrat uničila Zemljo.

Po podatkih Zveze ameriških znanstvenikov (FAS) ima Rusija 1.185 medcelinskih balističnih raket z jedrsko konico, 800 jedrskih balističnih raket za podmornice in 580 jedrskih bomb za letala. Poleg teh strateških orožij ima Rusija še okrog 2.000 manjših jedrskih orožij za uporabo na krajših razdaljah ali na morju. 

Še okrog 1.500 jedrskih konic naj bi Rusi v zadnjih desetletjih deaktivirali. Skupno ima Ruska federacija torej skoraj 6.000 jedrskih orožij.

balistična raketa Topol | Avtor: Epa Ruska balistična raketa Topol. Epa

Sile Nata imajo po podatkih FAS podobno število jedrskih konic kot Rusija (ZDA okrog 5.400, Francija 290, Velika Britanija 225). Kitajci jih imajo 350, Pakistan in Indija po 160, Izrael 90 in Severna Koreja 20.  

FAS je neprofitna organizacija. Leta 1945 so jo ustanovili znanstveniki, ki so v okviru projekta Manhattan razvili prve atomske bombe.

V sklepni fazi druge svetovne vojne so Američani odvrgli dve atomski bombi na Japonsko. 6. avgusta 1945 je na Hiroshimo padla bomba Deček, 9. avgusta je Nagasaki porušil Debeluh. To sta zaenkrat edina primera, ko je bila jedrska oborožitev uporabljena na bojišču.

Referendum Ukrajina video Svet Demokracija po Putinovo: Tako morajo glasovati na referendumu
Komentarjev 25
  • Kmodri 20:53 25.september 2022.

    Putin Blazni bo dosegel, da bo Moskva ena sama ravnina. Prav tako ostala Ruska velemesta.

  • janči 14:12 25.september 2022.

    Ukrajinec bo tako dolgo drkal k...., da bo dobil enih par po glavi.

  • ico8 13:44 25.september 2022.

    Ne komplicirajte z daljnovidnostjo, ker se sedanjosti ne obvladate. Javite se z porocilom o "koliko je mrtvih" sele po tem, ko vam bo padlo vsaj 10 "tapravih-tavelikih A-bomb" na glavo...

Sorodne novice