Svet
6756 ogledov

Demokracija po Putinovo: Tako morajo glasovati na referendumu

Referendum Ukrajina
1/2
Profimedia
Oborožene skupine vojakov trkale na vrata domov in pobirale glasove, zaposlenim v določenih podjetjih in državnih službah pa naj bi grozili, da jih bodo odpustili, če se referendumov ne bodo udeležili.

Na ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se danes nadaljuje glasovanje o priključitvi Rusiji. Referendume v štirih ukrajinskih regijah, ki so se začeli v petek in se z osebnim glasovanjem zaključujejo v torek, so Kijev in zahodni zavezniki obsodili kot nezakonito prilaščanje ozemlja.

Prepovedali zapustiti območja

Glasovanje poteka na območjih v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu ter Herson in Zaporožje na jugu Ukrajine, ki so pod ruskim nadzorom in skupaj predstavljajo približno 15 odstotkov ukrajinskega ozemlja.

Ukrajinski uradniki so po poročanju tujih tiskovnih agencij povedali, da naj bi samooklicane proruske oblasti ljudem ponekod prepovedale zapustiti nekatera območja do konca štiridnevnega glasovanja, ki se zaključuje v torek.

Dodajajo, da so oborožene skupine vojakov trkale na vrata domov in pobirale glasove, zaposlenim v določenih podjetjih in državnih službah pa naj bi grozili, da jih bodo odpustili, če se referendumov ne bodo udeležili. Teh trditev ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

"Osebno glasovanje bo potekalo izključno 27. septembra. Ostale dni bo potekalo v skupnostih in od vrat do vrat," je medtem poročala ruska tiskovna agencija Tass. Ruski državni mediji trdijo, da je pobiranje glasov od vrat do vrat namenjeno "varnosti".

Ponekod glasovnice samo v ruščini

V regiji Doneck je bila volilna udeležba v petek po navedbah lokalnih volilnih uradnikov 23,6-odstotna. V Zaporožju naj bi v petek glasovalo več kot 20 odstotkov volilnih upravičencev, v regiji Herson pa okrog 15 odstotkov, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax, ki se prav tako sklicuje na podatke lokalnih uradnikov.

"Po našem mnenju je to dovolj za prvi dan glasovanja," je po navedbah agencije Reuters dejala Marina Zaharova, vodja volilne komisije v Hersonu, ki jo je vzpostavila Rusija. V Lugansku in Donecku so glasovnice natisnili samo v ruščini, v Zaporožju in Hersonu pa tudi v ukrajinščini.

Volišča so za prebivalce štirih zasedenih ukrajinskih regij, ki zdaj živijo v Rusiji, vzpostavili tudi v ruski prestolnici. V Moskvi in Sankt Peterburgu so se podporniki ruskih oblasti udeležili shodov v podporo referendumom in vojnim prizadevanjem.

Biden očital Rusiji kršitev mednarodnega prava

Ukrajina, zahodni voditelji, države skupine G7 in Združeni narodi so medtem obsodili sporne referendume in jih označili za predpripravo na nezakonito priključitev zasedenih ozemelj Rusiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da bo svet glasovanje "nedvoumno obsodil" in jih označil za "kazniva dejanja zoper mednarodno pravo".

"Ruski referendumi so lažni izgovor za poskus nasilne priključitve delov Ukrajine, kar je očitna kršitev mednarodnega prava," je medtem že v petek dejal predsednik ZDA Joe Biden. Referendume so obsodili tudi številni drugi zahodni voditelji in predstavniki mednarodnih organizacij.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 98
  • kapibara1 18:07 25.september 2022.

    ...če se ne udeležijo referenduma, izgubijo službo.. Ma kako še eno zahodno smotano skrapucalo- propaganda... Se udeležiš, obkrožiš pa po svoje..

  • kapibara1 18:06 25.september 2022.

    Ma isto sranje kot pri nas. Tu komisije hodijo do ljudi, ki ne morejo na volišča.. SAMO, da ker je tam oborožen spopad ima komisija spremstvo, pred drogiranimi kakainiziranimi azovci.. KAJ ta fuhnjeni zahod dela propagando..

  • dani5 18:11 24.september 2022.

    A kdo opazi razliko Putina pred desetimi leti in zdaj? Meni se zdi zdaj popolnoma drug človek.

Sorodne novice