Putinov novi ukaz "šokiral" njegove poveljnike

Foto: Epa
Foto: Epa
Ruski voditelj naj bi prevzel vajeti poveljevanja v svoje roke, njegovi ukazi postajajo nemogoči.
Oglej si celoten članek

Če gre verjeti izjavam neimenovanega visokega predstavnika EU, potem je Vladimir Putin v zadnjih dneh izgubil še del ostankov svoje potrpežljivosti. Kot poroča britanski Express, je ruski vodja zdaj v lastne roke prevzel nadzor nad vodenjem "specialne operacije", kot Rusi imenujejo invazijo na zahodno sosedo. 

Ob tem naj bi dal svojim poveljnikom novo zelo ambiciozno nalogo, to je osvojitev mesta Krivoj rog, rojstnega kraja ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega z okoli milijon prebivalci. 

Nalogo zavzetja enega največjih mest v državi z velikim moralnim pomenom za ranjen ruski ponos bi morala armada na vsak način izpolniti pred 9. majem, dnevom zmage. Takrat v Rusiji potekajo komemoracije v počastitev obletnice konca 2. svetovne vojne in zmage nad sovragi.

Foto: Profimedia Ruski vojaki tanki

Glede na prestrežene komunikacije med ruskimi poveljniki naj bi bili slednji zaradi Putinovega novega ukaza v šoku in naj ne bi vedeli, kako ga izpolniti. Razmere v številnih enotah naj bi bile namreč zelo slabe, morala je nizka, primanjkuje opreme ali pa je neuporabna. Dnevno naj bi bilo zaradi silovitega ukrajinskega odpora in zased ubitih in ranjenih po 400 ruskih vojakov. 

Dodaten udarec Putinovim ambicijam je vest, da je bil prek vikenda med ogledom bojišča s šrapnelom ranjen njegova desna roka, poveljnik generalštaba general Valerij Gerasimov. V napadu naj bi bilo ubitih še več visokih poveljnikov.

Dve skrivnostni orožji za ukrajinsko vojsko

Iz ZDA pa te dni prihajajo vesti, da bo država Ukrajini v okviru obljubljene pomoči dobavilo povsem novo orožje z imenom Feniksov Duh. Informacije o orožju so zaupne, šlo pa naj bi za zelo zmogljive drone za enkratno uporabo, posebej prilagojene za razmere, kot vladajo v Ukrajini. Namenjeni so uničevanju pehote in vozil, zaradi visoke tehnologije senzorjev in navigacije zmorejo zadeti natančno v šibke točke nasprotnikovega oklepa. Z njimi naj bi bilo enostavno rokovati, vojaki bi jih lahko s seboj na hrbtu prenesli vse do bojišča, ali pa izstreljevali iz zaledja.

Na spodnji fotografiji vojaški letalnik Switchblade, ki ima podoben način izstreljevanja kot novi Feniksov Duh.

Foto: Ameriška vojska Vojaški dron

Poleg tega naj bi ZDA Ukrajini dobavila tudi daljinsko vodene čolne brez posadke. Tudi to novo orožje trenutno nosi visoko oznako zaupnosti in informacij o njem v javnosti praktično ni.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 09:29 4. Maj 2022.

    Ma le kje pobirate te lažnive informacije, po teh virih bi morala biti Ruska armada že zdavnaj na kolenih. Pobitih …

  • 20:52 3. Maj 2022.

    Ja, če ima Putko pod sabo same nesposobneže in razpadlo vojsko, potem je moral prevzeti vse sam. Čim prej naj …

  • 15:30 3. Maj 2022.

    Rezimske propagandne agenicije tako ze vec kot dva meseca sirijo bebavosti. Najprej je bilo da rusi ne morejo vec kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.