Svet
90104 ogledov

Putinov novi ukaz "šokiral" njegove poveljnike

Vladimir Putin Epa
Ruski voditelj naj bi prevzel vajeti poveljevanja v svoje roke, njegovi ukazi postajajo nemogoči.

Če gre verjeti izjavam neimenovanega visokega predstavnika EU, potem je Vladimir Putin v zadnjih dneh izgubil še del ostankov svoje potrpežljivosti. Kot poroča britanski Express, je ruski vodja zdaj v lastne roke prevzel nadzor nad vodenjem "specialne operacije", kot Rusi imenujejo invazijo na zahodno sosedo. 

Ob tem naj bi dal svojim poveljnikom novo zelo ambiciozno nalogo, to je osvojitev mesta Krivoj rog, rojstnega kraja ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega z okoli milijon prebivalci. 

Nalogo zavzetja enega največjih mest v državi z velikim moralnim pomenom za ranjen ruski ponos bi morala armada na vsak način izpolniti pred 9. majem, dnevom zmage. Takrat v Rusiji potekajo komemoracije v počastitev obletnice konca 2. svetovne vojne in zmage nad sovragi.

Ruski vojaki tanki | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na prestrežene komunikacije med ruskimi poveljniki naj bi bili slednji zaradi Putinovega novega ukaza v šoku in naj ne bi vedeli, kako ga izpolniti. Razmere v številnih enotah naj bi bile namreč zelo slabe, morala je nizka, primanjkuje opreme ali pa je neuporabna. Dnevno naj bi bilo zaradi silovitega ukrajinskega odpora in zased ubitih in ranjenih po 400 ruskih vojakov. 

Dodaten udarec Putinovim ambicijam je vest, da je bil prek vikenda med ogledom bojišča s šrapnelom ranjen njegova desna roka, poveljnik generalštaba general Valerij Gerasimov. V napadu naj bi bilo ubitih še več visokih poveljnikov.

Dve skrivnostni orožji za ukrajinsko vojsko

Iz ZDA pa te dni prihajajo vesti, da bo država Ukrajini v okviru obljubljene pomoči dobavilo povsem novo orožje z imenom Feniksov Duh. Informacije o orožju so zaupne, šlo pa naj bi za zelo zmogljive drone za enkratno uporabo, posebej prilagojene za razmere, kot vladajo v Ukrajini. Namenjeni so uničevanju pehote in vozil, zaradi visoke tehnologije senzorjev in navigacije zmorejo zadeti natančno v šibke točke nasprotnikovega oklepa. Z njimi naj bi bilo enostavno rokovati, vojaki bi jih lahko s seboj na hrbtu prenesli vse do bojišča, ali pa izstreljevali iz zaledja.

Na spodnji fotografiji vojaški letalnik Switchblade, ki ima podoben način izstreljevanja kot novi Feniksov Duh.

Vojaški dron | Avtor: Ameriška vojska Ameriška vojska

Poleg tega naj bi ZDA Ukrajini dobavila tudi daljinsko vodene čolne brez posadke. Tudi to novo orožje trenutno nosi visoko oznako zaupnosti in informacij o njem v javnosti praktično ni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
 • Avatar Jurič Zvonko
  juric 09:29 04.maj 2022.

  Ma le kje pobirate te lažnive informacije, po teh virih bi morala biti Ruska armada že zdavnaj na kolenih. Pobitih najmanj 50 000 vojakov, uničena vsa vojaška mašinerija. Ukrainski borci -sami Ramboti le nekaj lažje ranjenih in nekaj mrtvih....

 • bogdan444 20:52 03.maj 2022.

  Ja, če ima Putko pod sabo same nesposobneže in razpadlo vojsko, potem je moral prevzeti vse sam. Čim prej naj se gre streljat na fronto, da se bo pridružil devetim pokojnim generalom.

 • QSprm 15:30 03.maj 2022.

  Rezimske propagandne agenicije tako ze vec kot dva meseca sirijo bebavosti. Najprej je bilo da rusi ne morejo vec kot 14 dni, potem da imajo se za ene 3 dni zalog, potem pa konec veselice in tako v nedogled. Cist ...prikaži več isti vojni dobickarji iz korona histerije zadnjih dveh let. Samo nicvredno kramo od mask, testov do cepiv so zamenjal za goriva.