Rusi ponoči izvedli največji napad od začetka vojne

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Ukrajinska prestolnica je tik pred prazniki doživela velik napad.
Oglej si celoten članek

Rusija je ponoči izvedla nov obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na ukrajinsko prestolnico Kijev, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oblasti. Šlo je za najbolj obsežen tovrsten napad od začetka vojne v Ukrajini.

Štirideset od 54 izstreljenih dronov je bilo usmerjenih v ukrajinsko prestolnico, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, tri pa ranjene.

"Skupaj je bilo izstreljenih rekordno število brezpilotnih letalnikov - 54!" so ukrajinske zračne sile danes zapisale v sporočilu na Telegramu. Napad je potekal v več valovih, alarm za zračni napad pa je po navedbah ukrajinske vojske trajal več kot pet ur.

"V okrožju Solomjanski je zaradi padajočih ostankov brezpilotnega letalnika umrl 41-letni moški, 35-letno žensko pa so odpeljali v bolnišnico," je pred tem na Telegramu zapisal župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko, ki je pozval prebivalce, naj ostanejo v zakloniščih, ker gre za obsežen napad. Ob tem je v skladiščni coni izbruhnil požar, v katerem je umrla še ena oseba.

Noč pred praznovanjem

Do napadov na Kijev je prišlo v noči pred praznovanjem obletnice ustanovitve mesta, ki jo obeležujejo zadnji vikend v maju. Ukrajinska prestolnica je bila ta mesec redno tarča napadov. Vodja kijevske civilne in vojaške uprave Sergij Popko je v petek naštel "13 nočnih napadov" od začetka meseca.

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje po vsej Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo. Ukrajinske sile naj bi bile sicer že pripravljene na začetek protiofenzive, kot je v soboto sporočil sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 60

  • 12:44 29. Maj 2023.

    Ko bo šlo Putlerju zelo slabo bo napadel NATO! Pa cepetal bo z A-bombo, na kateri sedi!

  • 23:03 28. Maj 2023.

    Rusi brezglavo pošiljajo svoje rakete nad Kijev, Ukrajinci vse klatijo. Ruski Kinžali so se izkazali za zastarele rakete, že ko …

  • 19:57 28. Maj 2023.

    Amerika je postala naslednica nemškega nacizma potem ko je 45. v operaciji paprclip ugrabila cc. 3000 nacistov ki so izdelali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.