Svet
1183 ogledov

Ukrajina je pripravljena začeti dolgo pričakovano protiofenzivo

Specialne enote ukrajinske vojske Profimedia
Ukrajina je pripravljena začeti dolgo pričakovano protiofenzivo, je danes povedal sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov. Datuma začetka protiofenzive ni navedel, je pa naznanil, da bi se spopadi za osvoboditev zasedenih ozemelj lahko pričeli "jutri, pojutrišnjem ali čez teden dni".

"Bilo bi čudno, če bi navedel datume začetka protiofenzive. Tega ni mogoče storiti. Moramo razumeti, da ne smemo zapraviti te zgodovinske priložnosti, ki nam jo je dal Bog, da bomo resnično postali neodvisna evropska država," je dejal v pogovoru za BBC in poudaril, da si ukrajinska vlada pri izvedbi protiofenzive ne more privoščiti napak.

Potrdil je, da so se nekatere enote ruske najemniške skupine Wagner že umaknile iz mesta Bahmut, prizorišča najbolj krvave bitke te vojne do zdaj. Ob tem pa je opozoril, da so se Wagnerjevci zgolj prerazporedili na tri druge lokacije in da njihov umik ne pomeni, da se bodo prenehali bojevati.

Zagovarjal je odločitev ukrajinske vojske za večmesečni boj v Bahmutu, v katerem je umrlo veliko število ruskih in ukrajinskih vojakov. "Bahmut je naša dežela, naše ozemlje, moramo ga braniti. Če bi začeli zapuščati vsako naselje, bi nas to lahko pripeljalo do naše zahodne meje, tako kot si to ruski predsednik Vladimir Putin želi že od prvih dni vojne," je pojasnil.

"V Bahmutu nadziramo le majhen del mesta in to tudi priznavamo. Vendar ne smete pozabiti, da je Bahmut odigral veliko vlogo v tej vojni," je še dodal.

Ukrajina protiofenzivo proti ruskim silam načrtuje že več mesecev. Na kocki je veliko, saj bo Kijev moral pokazati tako ukrajinskemu ljudstvu kot zahodnim zaveznikom, da se je zmožen prebiti čez ruske linije in znova zasesti del svojega ozemlja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
 • kapibara1 10:42 28.maj 2023.

  Naslovna fotka posneta v civil stanovanju.. potlej pa Rusi zrokajo toto hišo/ blok.. pa ukriji vekajo, da rusi tolčejo po civil objektih. Dokaz kar pravijo Rusi: Ukriji uporabljajo civil objeket za vojaške taktite.. pol, pa je tko..

 • Avatar pantani
  pantani 08:49 28.maj 2023.

  Prenehajte se že 1x slepit!!!

 • Kmodri 17:29 27.maj 2023.

  Napovedat vojaško operacijo si mi ne zdi pametno!