Svet
1072 ogledov

Rusi ponoči izvedli največji napad od začetka vojne

Kijev napad z droni Reševalni pas/Twitter
Ukrajinska prestolnica je tik pred prazniki doživela velik napad.

Rusija je ponoči izvedla nov obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na ukrajinsko prestolnico Kijev, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oblasti. Šlo je za najbolj obsežen tovrsten napad od začetka vojne v Ukrajini.

Štirideset od 54 izstreljenih dronov je bilo usmerjenih v ukrajinsko prestolnico, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, tri pa ranjene.

"Skupaj je bilo izstreljenih rekordno število brezpilotnih letalnikov - 54!" so ukrajinske zračne sile danes zapisale v sporočilu na Telegramu. Napad je potekal v več valovih, alarm za zračni napad pa je po navedbah ukrajinske vojske trajal več kot pet ur.

"V okrožju Solomjanski je zaradi padajočih ostankov brezpilotnega letalnika umrl 41-letni moški, 35-letno žensko pa so odpeljali v bolnišnico," je pred tem na Telegramu zapisal župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko, ki je pozval prebivalce, naj ostanejo v zakloniščih, ker gre za obsežen napad. Ob tem je v skladiščni coni izbruhnil požar, v katerem je umrla še ena oseba.

Noč pred praznovanjem

Do napadov na Kijev je prišlo v noči pred praznovanjem obletnice ustanovitve mesta, ki jo obeležujejo zadnji vikend v maju. Ukrajinska prestolnica je bila ta mesec redno tarča napadov. Vodja kijevske civilne in vojaške uprave Sergij Popko je v petek naštel "13 nočnih napadov" od začetka meseca.

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje po vsej Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo. Ukrajinske sile naj bi bile sicer že pripravljene na začetek protiofenzive, kot je v soboto sporočil sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
 • Kmodri 12:44 29.maj 2023.

  Ko bo šlo Putlerju zelo slabo bo napadel NATO! Pa cepetal bo z A-bombo, na kateri sedi!

 • Jernej65 23:03 28.maj 2023.

  Rusi brezglavo pošiljajo svoje rakete nad Kijev, Ukrajinci vse klatijo. Ruski Kinžali so se izkazali za zastarele rakete, že ko so jih pokazali in se hvalili da so supersonične. Sedaj se je izkazalo, da so američani že v šestesetih letih ...prikaži več imeli nekaj podobnega, vendar so ugotovili, da nimajo veliko prednosti pred klasičnimi in jih sploh niso dali v uporabo. Ruska blamaža se nadaljuje, čustvena razvalina Putler pa čepi v svojem bunkerju in študira rusko zgodovino, prihodnosti itak nima več.

 • Avatar pantani
  pantani 19:57 28.maj 2023.

  Amerika je postala naslednica nemškega nacizma potem ko je 45. v operaciji paprclip ugrabila cc. 3000 nacistov ki so izdelali atomsko bombo, vzpostavili cia ,fbi,nsa, psihiatri so izvajali mk ultra (kontrolo uma) ter številne druge tajne poskuse na ljudeh in ...prikaži več nadaljevala tudi mengelejevo delo genetskega inženiringa!!!