Svet
44952 ogledov

Kaos v Rusiji, napadi z droni, eksplozije, ljudje bežijo. Guverner: Ne vračajte se!

Belgorod eksplozija Profimedia
Guverner ruske regije Belgorod je zjutraj povedal, da v regiji poteka "protiteroristična operacija" in da ministrstvo za obrambo in varnostne službe še vedno "čistijo" ozemlje na meji z Ukrajino.

"Glede situacije v okrožju Grajvoron: čiščenje ozemlja, ki ga izvaja ministrstvo za obrambo z varnostnimi službami, še vedno poteka," je dejal guverner Vjačeslav Gladkov na komunikacijski platformi Telegram. "Apeliram na državljane okrožja Grajvoron, ki so začasno zapustili svoje domove: vrnitev še vedno ni mogoča," je dodal.

Gladkov je povedal, da je bila med ponedeljkovo evakuacijo ena ženska ubita, dve osebi pa naj bi bili ranjeni, vendar ruske varnostne sile niso mogle priti do njih. "Par je bil prepeljan v mestno bolnišnico številka 2. Ženska ima šrapnelne rane spodnjih okončin, stanje travmatskega šoka je hudo. Moški ima rane na trebuhu. Zdaj sta na urgenci pod strogim nadzorom zdravnikov. Zagotovljena jim je bila vsa potrebna zdravniška pomoč," je zjutraj sporočil Gladkov.

Napad z droni

Guverner je sporočil, da so Belgorod ponoči napadli z droni. V nizu objav na Telegramu včeraj pozno in zgodaj zjutraj je Gladkov povedal, da so brezpilotna letala zadela dve hiši v mestu Graivoron - mestu prejšnjega napada, za katerega so odgovornost prevzeli proukrajinski ruski prostovoljci. "Hiše so zagorele, potem ko so bile eksplozivne naprave odvržene iz dronov," je dejal Gladkov.

Dodal je, da so bile eksplozivne naprave z dronov odvržene na upravno stavbo in hišo v vasi Borisovka v dveh ločenih napadih. Dejal je, da v nobenem od incidentov z droni ni bilo poročil o žrtvah. Za zdaj še nihče ni prevzel odgovornosti za domnevne napade z droni. Včeraj je Gladkov dejal, da so večino prebivalcev Grajvorona evakuirali iz mesta, potem ko je bilo v napadu "diverzantske skupine", povezane z ukrajinsko vojsko, ranjenih osem ljudi.

Izgnali bi saboterje

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je bil predsednik Vladimir Putin obveščen in da poteka delo za izgon "saboterjev", poroča državna tiskovna agencija RIA Novosti. Kanal Baza Telegram, povezan z ruskimi varnostnimi službami, je povedal, da obstajajo znaki spopadov na treh lokacijah ob glavni cesti v notranjost Rusije. Kanal "Open Belgorod" na Telegramu je povedal, da je bila oskrba z elektriko in vodo prekinjena v več vaseh. Sinoči je v Belgorodu odjeknila močna eksplozija, poškodovana pa naj bi bila tudi pisarna ruske zvezne varnostne službe.

Evakuirano skladišče jedrskega streliva v Belgorodu

Ruski uradniki so nujno evakuirali skladišče jedrskega streliva Belgorod-22 v regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, je povedal Andrej Jusov, tiskovni predstavnik glavnega obveščevalnega direktorata ukrajinskega ministrstva za obrambo (GUR). "Nujno se evakuira tudi objekt Belgorod-22 - skladišče jedrskega streliva. To ni daleč od Grajvorona," je dejal Jusov. Poudaril je, da je na tem mestu shranjen del ruskega jedrskega streliva.

Ruske varnostne sile so se spopadle s partizani na najmanj treh lokacijah v Belgorodu, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo. "Med 19. in 22. majem 2023 so se ruske varnostne sile verjetno spopadle s partizani na vsaj treh lokacijah v ruski regiji Belgorod, blizu ukrajinske meje. Identiteta partizanov ostaja nepotrjena, vendar so ruske protirežimske skupine prevzele odgovornost," so napovedali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 94
  • pilotko 17:31 24.maj 2023.

    Še največjemu bedaku je lahko jasno, da že desetletja ZDA z orožjem zalagajo neke upornike in sedaj so sprovocirali z NATO raketami še Rusijo, ki bo zaradi hujskaštva "svetovnih policajev" razsula Ukrajino in EU je potisnila v svetovno krizo, Kitajci ...prikaži veči in še kdo pa lepo čakajo...

  • janči 19:31 23.maj 2023.

    Pa kaj delate spet paniko zahodna trobila. Rusi so že odrešili muk te zahojene Ukrajince, tk, da nč bat.

  • Avatar MS
    MS 17:52 23.maj 2023.

    Petintridesetletni Gleb Karakulov, stotnik zvezne garde, ki je delal neposredno za Vladimirja Putina, je pobegnil iz Rusije in predsednika označil za vojnega zločinca. Zdaj je v intervjuju razkril, da je Putin tako paranoičen glede svoje osebne varnosti, poskusov atentatov da ...prikaži veča se je odločil ostati v svojem bunkerju, namesto da bi redno potoval po državi kot prej. Povedal je tudi, da zaradi strahu pred prisluškovanjem z Zahoda ne uporablja mobilnega telefona.