Svet
25393 ogledov

Prelomna odločitev Zahoda v Ukrajini, kako se bo odzval Putin

Turški F-16
1/4
Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se bo na vrhu držav skupine G7, ki do nedelje poteka, na Japonskem srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, je sporočil šef kabineta Zelenskega Andrej Jermak. Zelenski pa se je vmes že zahvalil za napovedano ameriško podporo pri urjenju ukrajinskih pilotov na letalih F-16.

"Voditelja se bosta pogovarjala o številnih temah, med drugim o bojnih letalih, s čimer bo Ukrajina kmalu dobila vse, kar potrebuje za zaščito svojega neba, mest in državljanov," je dejal Jermak. Potrdil je, da bo Zelenski, ki je danes nagovoril vrh Arabske lige v Savdski Arabiji, odpotoval na Japonsko.

Biden je voditeljem držav G7 povedal, da bo Washington podprl dobavo naprednih vojaških letal, vključno z letali F-16, Ukrajini ter prizadevanja za usposabljanje ukrajinskih pilotov.

Letalo F-16 | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelenski je na Twitterju potezo pozdravil kot "zgodovinsko odločitev". Dodal je, da se veseli razprave o praktičnem izvajanju načrta v Hirošimi. "To bo znatno okrepilo našo vojsko na nebu," je sporočil.

Urjenje ukrajinskih pilotov bi naj potekalo nekje v Evropi, začelo pa bi se naj čez nekaj tednov. ZDA doslej niso bile naklonjene tej ideji, med drugim zaradi močne protizračne obrambe ukrajinske in ruske strani.

Vendar pa se Ukrajina pripravlja na spomladansko protiofenzivo in Zelenski je prepričan, da bodo letala F-16 zelo koristna za prevlado na nebu.

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa

Britanski premier Rishi Sunak je pozdravil napoved Washingtona o podpori Ukrajini z bojnimi letali. "Dobrodošla je napoved, da bodo ZDA odobrile usposabljanje ukrajinskih pilotov na bojnih letalih F-16. Združeno kraljestvo bo sodelovalo z ZDA ter Nizozemsko, Belgijo in Dansko, da bi Ukrajina dobila bojne letalske zmogljivosti, ki jih potrebuje," je Sunak zapisal na Twitterju.

Pri usposabljanju pilotov bo pomagala tudi Danska, je dejal njen obrambni minister Troels Lund Poulsen. "Danska bo zdaj lahko naredila korak naprej za skupen prispevek k usposabljanju ukrajinskih pilotov za letenje na letalih F-16," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal danski minister.

Komentarjev 168
  • zdrej 10:13 23.maj 2023.

    @Ender3, daj no prosim argumentirano ovrži trditve @MS glede vojn. Ker drugače boš res moral spremeniti mneje. hop hop

  • markosy 14:43 22.maj 2023.

    Nemoreš kar tako pilota poslat na usposablenje....zveri...noter bojo sedeli natini piloti,kot že sedaj opravljajo z vso elektroniko ,ki jim posilja zbruhana amerika,,,,

  • bobubob 12:47 22.maj 2023.

    Čas bi bil, da zdravorazumski Američani stopijo vkup in naredijo red doma - namesto da njihova dobro plačana kamarila na račun domače delovne populacije in hlapčevskih vazalov svinjari po celem svetu ! Morda pa jih strezni vsaj čimprejšnja 'prizemljitev petrodolarja'....