Svet
15351 ogledov

Konec je najdaljše in najbolj krvave bitke v ukrajinski vojni doslej

Ukrajina Bahmut topništvo
1/2
Profimedia
Potem ko je pozno v soboto ruska vojska potrdila navedbe najemniške skupine Wagner, da so v celoti zavzeli Bahmut na vzhodu Ukrajine, je ruski predsednik Vladimir Putin Wagnerju in vojski čestital za zavzetje mesta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je danes v Hirošimi dejal, da v Bahmutu "ni več ničesar".

"Razumeti morate, da tam ni več ničesar. Bahmut je danes le še v naših srcih," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP Zelenski odgovoril na vprašanje novinarjev, ali so ruske sile zavzele mesto.

Iz Kremlja so pred tem sporočili, da je ruski predsednik Putin "jurišnim enotam Wagnerja in vsem pripadnikom ruskih oboroženih sil, ki so jim zagotovili potrebno podporo in kritje, čestital za dokončanje operacije osvoboditve Artemovska". Artemovsk je poimenovanje Bahmuta iz sovjetskih časov.

Kot so zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu, je bila operacija rezultat akcije Wagnerjevih jurišnih enot ob podpori topništva in letalstva "južne enote" ruske vojske, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Vladimir Putin | Avtor: Profimedia Profimedia

V Kijevu so navedbe o zavzetju še v soboto zvečer zanikali in sporočili, da se boji nadaljujejo, priznali pa so, da so razmere kritične. Zelenski se sicer danes udeležuje vrha G7 v japonski Hirošimi, kjer se je srečal tudi z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Skupina Wagner je vodila večmesečni ruski napad na Bahmut, v tej najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske agresije na Ukrajino pa je prišlo do izraza tudi rivalstvo med najemniško skupino in rusko redno vojsko.

Ukrajinsko mesto, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v spopad vložili veliko moči, čeprav mesto po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po pojasnilu njegovega tiskovnega predstavnika danes zanikal, da bi ruske sile zavzele Bahmut. Ukrajinska vojska je mesto delno obkolila in s tem ruski strani zelo otežila rusko navzočnost v njem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra.

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa

"Napredovanje naših enot v predmestjih na bokih, ki še vedno poteka, zelo otežuje sovražnikovo navzočnost v Bahmutu. Naše enote so mesto delno obkolile," je na družbenih omrežjih sporočila namestnica obrambnega ministra Hana Maljar. Kot je dodala, ukrajinske enote še vedno nadzorujejo eno od stanovanjskih območij in nekaj industrijskih objektov.

Zelenski je pred tem z dvoumnimi odgovori na novinarska vprašanja glede zavzetja Bahmuta ob robu vrha skupine G7 na Japonskem poskrbel za nekaj nejasnosti.

Novinarji so ga vprašali: "Ali je Bahmut še vedno v ukrajinskih rokah? Rusi pravijo, da so zavzeli Bahmut." Zelenski je odgovoril: "Mislim, da ne." Pri tem ni bilo jasno, ali je odgovarjal na prvi ali drugi del vprašanja. "Razumeti morate, da tam ni več ničesar. Bahmut je danes le še v naših srcih," je dodal.

Tiskovni predstavnik Zelenskega je kasneje pojasnil, da ukrajinski predsednik ni potrdil, da so Bahmut zavzele ruske enote. "Predsednik je zanikal zavzetje Bahmuta," je na Facebooku sporočil tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov.

Komentarjev 210
 • Avatar MS
  MS 17:53 21.maj 2023.

  Ruski morilec Putin je razruši Bahmut, kot je srbijanski morilec Milošević razrušil Vukovar. Miloševič je dobil bitko a izgubil vojno in na koncu še življenje! Ista usoda čaka tudi Putina! Nihče ne more premagati ljudstva ki brani svojo domovino! Sploh ...prikaži več pa če celi svet obrambno vojno podpira tako moralno, kot z denarjem in orožjem! Sto tisoče ruskih mladcev Putin pošilja v smrt!i Sankcije ki spravljajo v revščino ruski narod ustvarjajo močan revolt! Le vprašanje časa je... Adijo Putin!

 • becar 17:40 21.maj 2023.

  Kako so že rekle bruseljske podlasice? WE MUST, WE WILL, WE SUPPORT, WE WILL WIN......... Naj grejo zdaj osebno osvobodit Bahmut ali druga možnost, naj nam vrnejo ves zagonjeni denar!!!

 • becar 17:38 21.maj 2023.

  Zdaj pa bi morali vsi mi zahtevati odstop Von der Pfizerjeve in Macole zaradi kraje naših milijard in dolgoročno znižanje evropskega standarda in seveda zaradi NULE uspeha. Odgovornost???????