Svet
1343 ogledov

Cena plina. To se je zgodilo prvič po začetku vojne.

plin štedilnik Epa
Strokovnjaki ne izključujejo, da bodo cene še padale.

Cena zemeljskega plina z nizozemskega vozlišča TTF se je danes prvič po letu in osmih mesecih spustila pod 26 evrov na megavatno uro. Okoli 17. ure po srednjeevropskem času je bilo treba za megavatno uro odšteti 25,18 evra. Nazadnje je bilo treba manj kot 26 evrov na megavatno uro plačati konec septembra 2021.

Strokovnjaki padanje cen pripisujejo presežni ponudbi in ne izključujejo nadaljnjega padanja cen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cene plina so se začele občutno zniževati sredi lanskega decembra, potem ko je bil konec avgusta dosežen cenovni rekord s skoraj 346 evri za megavatno uro. Takrat je Rusija začela pospešeno zmanjševati oziroma ustavljati dobave članicam EU.

Kot odgovor na skokovito rast cen so se članice EU med drugim dogovorile za dinamično omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro. Mehanizem, o katerem so članice unije dogovor po dolgotrajnih usklajevanjih dosegle decembra lani, se je začel uporabljati sredi februarja.

Prav tako razmeroma mila zima ni pretirano izpraznila podzemnih skladišč plina, zdaj pa poteka njihovo pospešeno polnjenje pred naslednjo jesensko-zimsko sezono. Cilj EU je doseči vsaj 90-odstotno zapolnjenost skladišč plina na začetku naslednje zime, trenutno je ta že pri več kot 66 odstotkih.

Buča Vokzalna ulica Svet Ne boste verjeli, kako danes izgleda najbolj slavna ukrajinska ulica Vladimir Putin Svet Svet Neverjetna poteza Putina. Neverjetno, na koga se je spravil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 19:29 25.maj 2023.

    Ne verjamem, da bi bil Alžirski plin pogodbeno, kar cenejši od drugih ponudnikov. Pogodba je bila podpisano bolj kot « bolje drži ga nego lovi ga..»

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:19 25.maj 2023.

    Na moji položnici za plin se to nič ne pozna