"Rusija ima dolgo zgodovino takšnega početja"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Rusija ZDA obtožujejo, da v Ukrajini razvijajo biološko orožje. Večina govornikom meni, da Rusi zavajajo, bojijo se, da gre za pretvezo, da bi sami uporabili kemično ali biološko orožje v Ukrajini.
Oglej si celoten članek

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je danes v Varnostnem svetu Združenih narodov ZDA obtožil, da so več let v Ukrajini razvijale različno biološko orožje, ki naj bi bilo celo posebej prirejeno, da pobija Slovane. Dokumente o tem naj bi bilo mogoče najti na spletni strani ruskega ministrstva za obrambo.

Foto: Epa Vasilij Nebenzija ruski veleposlanik ZN "Zasedanje VS ZN smo sklicali, ker smo med posebno vojaško operacijo v Ukrajini našli šokantne dokaze o nujnem odstranjevanju sledov bioloških programov s podporo ZDA. Imamo dokaze o mreži 30 bioloških laboratorijih, kjer so izvajali zelo nevarne eksperimente s kugo, antraksom, kolero in drugimi smrtonosnimi boleznimi," je dejal Nebenzija in ZDA obtožil celo, da so tam delali poskuse z novim koronavirusom.

Delali naj bi poskuse s pticami in netopirji. Okužene ptice naj bi ulovili v Rusiji. Nebenzija je posebej opozoril evropske države, naj razmislijo o početju Američanov v njihovi neposredni bližini. Ameriški programi naj bi bili po njegovih trditvah posebej prirejeni, da bi sejali smrt med Rusi in drugimi Slovani.

Dokazov za ruske navedbe ni

Pred Nebenzijo so v VS ZN spregovorili namestnica generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Rosemarie DiCarlo in generalna podsekretarka ZN za razorožitev Izumi Nakamitsu. Povedali sta, da ZN ne posedujejo nobenih dokazov za navedbe ruske strani.

Ostro To Putinu sporoča najbogatejši ruski podjetnik

Večina govornikov je potem menila, da Rusi zavajajo in poskušajo odvrniti pozornost od svojega početja v Ukrajini. Prav tako naj bi šlo za pretvezo, da bi sami uporabili kemično ali biološko orožje v Ukrajini. Rusija je znana po uporabi tovrstnega orožja, Ukrajina ne, so dejali med drugim predstavniki Albanije, Francije, Velike Britanije in drugih držav.

Foto: Epa Linda Thomas Greenfield ameriška veleposlanic ZN Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je dejala, da je Rusija sklicala zasedanje VS ZN, da bi širila dezinformacije in izkoristila VS ZN za legitimizacijo svojih izmišljotin. Dejala je, da je državni sekretar ZDA Antony Blinken že februarja povedal, da bo Rusija skušala nekaj podobnega, pri čemer je okrcala tudi Kitajsko, da širi ruske neumnosti.

"Samo enkrat bom rekla, Ukrajina nima nobenega programa biološkega orožja, ni laboratorijev z ameriško podporo. Ukrajina ima svoje laboratorije za javno zdravje, kjer odkrivajo bolezni, kot je covid-19, in mi jim pri tem pomagamo jasno, odkrito in ponosno," je dejala.

"Lažne obtožbe na račun drugih držav za nekaj, kar bo Rusija storila sama"

"Rusija po drugi strani ima dolgoletne programe biološkega orožja in dolgo zgodovino uporabe kemičnega orožja. Rusija je agresor. Rusi so zastrupili Alekseja Navalnega in druge. Rusija ščiti režim (Bašarja) al Asada v Siriji, ki je večkrat uporabil kemično orožje. Globoko smo zaskrbljeni, da gre spet za lažne obtožbe na račun drugih držav za nekaj, kar bo Rusija sama storila. Rusija ima dolgo zgodovino takšnega početja," je dejala Američanka in dodala, da skuša Rusija legitimizirati Putinovo nasilje, napade na šole, bolnišnice, civilno infrastrukturo v Ukrajini.

"Rusija je agresor in dejstva zbirajo mediji ter Ukrajinci. Rusija ne more skriti trupel mater in otrok, ki so umrli med bežanjem preko mostu v bližini Kijeva, ne more ustvariti alternativne realnosti, saj se niti njihovi diplomati ne znajo držati ene zgodbe. Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da Rusija ni napadla Ukrajine, nato pa, da so porodnišnico v Mariupolju napadli namenoma. Nismo bili proti današnjemu zasedanju, da lahko razkrijemo ruske laži o grozodejstvih, ki jih izvršujejo. Dokazi naraščajo in odgovarjali boste za svoja dejanja," je Nebenziji sporočila Američanka.

Bomba? Beograd. Drama na letalu za Moskvo.

Ruse obtožila, da širijo popolne neumnosti

Foto: Epa Barbara Woodward angleška veleposlanica ZN Britanska veleposlanica Barbara Woodward je dejala, da Rusi širijo divje in povsem neutemeljene teorije zarote, ki so enostavno rečeno popolne neumnosti, v podobnem slogu je dal izjavo Francoz, pa Irka, Norvežanka in drugi. Mehičan je spomnil, da ZN nimajo nobenega dokaza, Indijec pa je razglabljal o tem, da je potrebno spoštovati mednarodne konvencije.

Rus je potem le dobil nekaj podpore od predstavnika Kitajske, ki je dejal, da je treba vsako informacijo o orožju za množično uničenje raziskati in Kitajska na ruske informacije gleda z zaskrbljenostjo.

Pozval je k zavarovanju laboratorijev v Ukrajini in izrazil pričakovanje, da bo prišlo na dan več informacij o tem. "Če mislijo, da je vse lažno, naj nam potem dajo podatke in pojasnila," je dejal Kitajec.

Na koncu sta še Brazilec in Kenijec menila, da bi bilo potrebno preiskati vse take obtožbe ne glede na to kdo jih privleče na dan.

Svet Putinova nova namera v ukrajinski vojni

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:22 12. Marec 2022.

    ZDA, VB ter Nemčija, Nizozemska in Francija po S. Afriki itd. imajo zelo dolgo zgodovino takšnih nečednih poslov, da bom …

  • 21:19 11. Marec 2022.

    Dan ali dva nazaj sem vam ob Putinovih grožnjah s svojimi umetnimi gnojili napisal države, kamor jih dejansko izvaža. Se …

  • 21:00 11. Marec 2022.

    Kaj nismo nekoč poslušali podobnih obtožb o posedovanju kemičnega, biološkega, jedrskega orožja, kot opravičila za napad na suverene države, od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.