Svet
53682 ogledov

To Putinu sporoča najbogatejši ruski podjetnik

Vladimir Putin Epa
Najbogatejši ruski podjetnik opozoril uradni Kremelj.

Vladimir Potanin, predsednik metalurškega giganta Noriljskij nikelj in njegov največji delničar, je danes povedal, da Rusija tvega povratek v dneve oktobrske revolucije leta 1917, če zapre vrata zahodnim podjetjem in investitorjem s tem, da bi jim odvzela imovino po njihovem odhodu po začetku ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini. Rusko vlado je pozval, da s tujo imovino ravna skrajno previdno. 

"Najprej, to bi nas vrnilo sto let nazaj v leto 1917, posledice takšnega koraka, globalno nezaupanje v Rusijo s strani tujih investitorjev, pa bi trpeli še desetletja," je zapisano v Telegram objavi računa Norilsk Nickel. "Poleg tega, odločitev številnih podjetij, da ustavijo poslovanje v Rusiji je, bi rekel, čustvene narave in morda je sprejeta kot rezultat pritiska javnega mnenja iz tujine nanje. Najverjetneje se bodo vrnili. Osebno bi jim takšno priložnost pustil," je dodal Potanin. 

Gre za najbogatejšega ruskega milijarderja, ki je po oceni Bloomberga "težak" več kot 22 milijard dolarjev, ne glede na to, da so letos delnice njegovega podjetja izgubile okrog četrtino vrednosti.

Nad imovino zdaj tožilci 

Ruski tožilci so medtem danes sporočili, da so okrepili nadzor nad tujimi podjetji, ki so se odločila zapustiti državo. Kot so sporočili iz ruskega državnega tožilstva, bo vsak primer prekinitve dejavnosti v Rusiji "pravno ocenjen" glede znakov fiktivnega ali namernega stečaja.

Več kot 300 podjetij, od McDonaldsa do Ikee, je od začetka vojne v Ukrajini že zapustilo Rusijo.

"Tožilci so uvedli strog nadzor nad spoštovanjem delovne zakonodaje, vključno s pogoji pogodb o zaposlitvi, postopkom izplačevanja plač in določanjem njihove višine," so sporočilo ruskega generalnega državnega tožilca povzeli pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Kot so pojasnili v Rusiji, je bil ukrep sprejet "za zagotovitev interesov vestnih podjetnikov in zaposlenih" v podjetjih, ki so sporočila, da zapuščajo državo.

Rusija se je zaradi številnih sankcij, ki so povzročile padec rublja in pospešile že tako visoko inflacijo, lotila ukrepov, da bi čim bolj zajezila beg tujega kapitala. Brez da bi uporabil besedo "nacionalizacija", je ruski predednik Vladimir Putin včeraj izjavil, da je treba tuja podjetja, ki zapuščajo Rusijo, prepustiti "tistim, ki želijo, da delujejo", še navaja AFP.

Vladimir Putin Svet Svet Putinova nova namera v ukrajinski vojni sestreljeno letalo Kijev Nova fronta Svet Rusi osem ur vožnje od slovenske meje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • LukaMB 17:04 12.marec 2022.

    Majo Rusi denar, da preživijo tole svetovno globalistično gonjo zahodnega imperija laži, vzdignili se bodo čez vse, nič bat.

  • Slavko Krizman 23:58 11.marec 2022.

    sedaj se vsa podjetja umikajo,čez par mesecev bodo pa jokali,da ni profita...jebeni dreki brez hrbtenice

  • jakec1575 22:50 11.marec 2022.

    80% rusov zivi v evropskem delu rusije. torej bo putin vso robo zdaj vozil z vlakom 5000km do pekinga. se dobro , da so mu nemci iz ndr naredili do konca progo. pa cez mongolijo po enem tiru.