Svet
26800 ogledov

Putinova nova namera v ukrajinski vojni

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik objavil nov načrt.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji seji ruskega varnostnega sveta podprl načrt, da bi se prostovoljci, tudi iz tujine, lahko borili v Ukrajini, kamor je sicer že poslal na tisoče ruskih vojakov. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem povedal, da na Bližnjem vzhodu čaka 16 tisoč prostovoljcev, ki so se pripravljeni na ruski strani boriti v Ukrajini. 

"Če vidite, da obstajajo ljudje, ki želijo prostovoljno pomagati separatistom na vzhodu Ukrajine, potem jim morate iti naproti in jim pomagati pri premiku na bojna območja," je Putin dejal obrambnemu ministru.

"Kar zadeva dobavo orožja, zlasti zahodne proizvodnje, ki je končalo v rokah ruske vojske, seveda podpiram možnost, da se ga prenese separatistom v Lugansku in Donecku," je dodal in obrambnemu ministru naročil, naj pripravi ločeno poročilo o okrepitvi zahodne meje Rusije v povezavi z ukrepi, ki jih v tej smeri sprejemajo države Nata.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa
sestreljeno letalo Kijev Nova fronta Svet Rusi osem ur vožnje od slovenske meje

Ukrajinci neusposobljenih ne bodo pošiljali na fronto

Ukrajinske oblasti pa so se zavezale, da novo oblikovane vrste neusposobljenih civilistov, ki se borijo proti Rusiji, ne bodo poslane v spopade na fronto. "To nima nobenega smisla. Naša vojska lahko zaustavi sovražnike, ker je motivirana, bolje usposobljena in oborožena," je v video nagovoru dejal ukrajinski obrambni minister Aleksej Reznikov. Poudaril je, da morajo naborniki vojsko redno obveščati o svojem bivanju in ohranjati stike z lokalnim nabornim centrom.

Po njegovih besedah se je enotam teritorialne obrambe države pridružilo že več kot 100.000 Ukrajincev in dodal, da se je iz Evrope vrnilo več kot 200.000 ukrajinskih državljanov, da bi pomagali v vojni. Ruske sile naj bi v dveh tednih od začetka invazije ubile več ukrajinskih civilistov kot vojakov, je opozoril Reznikov. "Želim, da se to sliši ne le v Kijevu, ampak po vsem svetu," je dejal.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je opozorilo tudi, da Rusija v vojno vključuje tiste, ki nimajo bojnih izkušenj in da ruske sile skušajo nagovarjati ukrajinske vojne ujetnike, naj se borijo za njihovo stran.

Rusija sprožila napade še na vzhodu

Ruska vojska je medtem prvič od začetka invazije na Ukrajino napadla tudi mesta na zahodu te države. Med drugim o eksplozijah poročajo iz Ivano-Frankivska in Lucka, kjer sta bila ubita dva vojaka. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo napade na ti dve mesti. Sporočili so, da so z "visoko natančnimi napadi dolgega dosega" zadeli vojaški letališči v teh dveh mestih na zahodu Ukrajine.

O ruskih napadih pa poročajo tudi iz mesta Dneper, ki leži vzhodneje v osrednjem delu države. Ena eksplozija naj bi prizadela dvonadstropno tovarno čevljev. Drugi dve pa naj bi odjeknili v bližini vrtca in večstanovanjskega poslopja, poročanje ukrajinskih medijev povzema BBC. Iz mesta poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi med civilisti.

Na nove napade se je že odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Velika ukrajinska mesta so znova tarča uničujočih napadov," je zapisal na Twitterju. "Ruska uničujoča vojna proti civilistom in velikim mestom se nadaljuje," je dodal.

V Ukrajini je bilo po njegovih trditvah doslej uničenih več kot 3000 vojaških objektov, česar po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni mogoče neodvisno preveriti.

ukrajina rusija vojna Vojna Svet Video: Ukrajinci postavili zasedo ruski tankovski enoti, sledilo je tole ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • komet 18:57 31.marec 2022.

    Sramota je velika in blamaža, da se Šarec ni upal spregovoriti pred evropskim parlametom. Sramota je tudi, da je tako klavrno končal politično kariero z zajčjim odstopom. Nikakor pa ni sramota, da so zaradi varnosti začasno umaknili slovensko zastavo pred ...prikaži več Slovenskim veleposlaništvom v Kijevu kot trdi Šarec !

  • malarin 21:13 25.marec 2022.

    V RUSIJI BIL GENERAL V YUGOSLAVIJI DRVE ŽAGAL !

  • marko345 16:12 11.marec 2022.

    Normalen človek sploh ne more podpirati nobene vojne, kaj je to tako težko razumeti. Vsi samodržci so netili vojne in prav vsii so jih izgubili. Zato tisti, ki to vojno podpirate, sram vas bodi. Amem