Svet
9159 ogledov

Rusi osem ur vožnje od slovenske meje

sestreljeno letalo Kijev Epa
Ruska vojska je prvič od začetka invazije na Ukrajino napadla tudi mesta na zahodu države.

O bombardiranju med drugim poročajo iz mesta Ivano-Frankivsk na jugozahodu države, južno od Lvova. "Sovražnik je zadel Frankivsk," je na Facebooku zapisal tamkajšnji župan. Ljudi je pozval, naj ostanejo doma, in jim sporočil, da jih bo obvestil, ko bo nevarnost mimo. Pozval jih je še, naj ne delijo fotografij ali posnetkov eksplozij, na spletu poroča britanski BBC.

ukrajina rusija vojna Vojna Svet Video: Ukrajinci postavili zasedo ruski tankovski enoti, sledilo je tole ...

O raketnem napadu na letališče pa poročajo iz Lucka, ki leži severno od Lvova. Župan Lucka je potrdil eksplozije v bližini letališča in tovarne za popravilo letal.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo napade na ti dve mesti. Sporočili so, da so z "visoko natančnimi napadi dolgega dosega" zadeli vojaški letališči v teh dveh mestih na zahodu Ukrajine.

Od slovensko-madžarske meje do Ivano-Frankivska je okrog 700 kilometrov.

O ruskih napadih pa poročajo tudi iz mesta Dneper, ki leži vzhodneje v osrednjem delu države. Ena eksplozija naj bi prizadela dvonadstropno tovarno čevljev. Drugi dve pa naj bi odjeknili v bližini vrtca in večstanovanjskega poslopja, poročanje ukrajinskih medijev povzema BBC. Iz mesta poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi med civilisti.

Ukrajina vojak | Avtor: Epa Epa

Na nove napade se je že odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Velika ukrajinska mesta so znova tarča uničujočih napadov," je zapisal na Twitterju. "Ruska uničujoča vojna proti civilistom in velikim mestom se nadaljuje," je dodal.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zatrdilo še, da so proruski separatisti zasedli mesto Volnovaha severno od pristaniškega mesta Mariupolj, kjer v zadnjih dneh potekajo srditi spopadi.

Ruska vojska je sicer doslej napadala predvsem območja na jugu in vzhodu Ukrajine, pa tudi prestolnico Kijev. Napadi na Luck in Ivano-Frankivsk so prvi na zahodu države od začetka invazije na Ukrajino pred dvema tednoma. Mesti ležita severno in južno od Lvova, kamor so se pred napadi zatekli številni Ukrajinci.

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:41 11.marec 2022.

    Rusi osem ur vožnje od slovenske meje.....Torej spet tam, kjer so dolga leta že bili...

Sorodne novice