Svet
70897 ogledov

Video: Ukrajinci postavili zasedo ruski tankovski enoti, sledilo je tole ...

ukrajina rusija vojna
1/4
Profimedia
Ruske sile so vse bližje ukrajinski prestolnici Kijev. Še vedno pa potekajo srditi spopadi v okolici Mariupolja, kjer je ruska vojska po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega napadla humanitarni koridor.

Ukrajinska vojska je v izjavi za javnost sporočila, da "skuša sovražnik uničiti obrambo ukrajinskih sil" okoli regij zahodno in severozahodno od prestolnice Kijev, da bi jo blokirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na severovzhodnem delu Kijeva pa so zbrana številna ruska oklepna vozila. V predmestjih Buča in Irpin potekajo srditi spopadi za nadzor nad glavno avtocesto, ki vodi proti prestolnici.

Ukrajinski vojski je v mestu Brovarij uspelo uničiti več tankov ruske vojske. Ruske sile so se bile, potem ko so padle v zasedo, prisiljene umakniti, navaja ukrajinska obveščevalna služba. 

Ruske sile sicer oblegajo vsaj štiri večja ukrajinska mesta.

Srditi spopadi potekajo v pristaniškem mestu Mariupolj, kjer je bila v sredinem napadu ruske vojske uničena porodnišnica. Zelenski je sporočil, da je v Mariupolj poslal konvoj tovornjakov s hrano, vodo in zdravili. Vendar pa so "okupatorji sprožili tankovski napad ravno tam, kjer naj bi bil ta koridor", je dejal v videonagovoru. To je označil za "odkrit teror", poroča AFP.

Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je medtem dejal, da so ruska vojaška letala v četrtek stanovanjska območja ciljala "vsake pol ure", pri čemer so "pobijali civiliste, starejše, ženske in otroke". Razmere v mestu je opisal kot "apokaliptične". Po njegovih besedah je v desetih dneh stalnih napadov na mesto tam umrlo že več kot 1200 civilistov.

Ljudje se med sabo borijo za hrano

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je ob tem sporočil, da se nekateri prebivalci že borijo za hrano, številni pa so ostali brez pitne vode. "Nekateri ljudje še imajo hrano, vendar ne vem, koliko časa bo to še trajalo. Številni nimajo hrane za otroke," so sporočili iz ICRC.

Druga mesta je sicer v zadnjih dneh po humanitarnih koridorjih zapustilo okoli 100.000 civilistov, od tega 40.000 samo v četrtek, je sporočil ukrajinski predsednik. Večina je pobegnila iz mest Sumi na severovzhodu države, Izjum na vzhodu in območij severozahodno od Kijeva, navajajo ukrajinske oblasti.

Ruske oblasti so v četrtek sporočile, da bodo vsak dan odprti humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov pred spopadi v Ukrajini, ki bodo vodili na rusko ozemlje. V Kijevu sicer vztrajajo, da evakuacijske poti ne smejo voditi v Rusijo.

Varnostni svet o domnevnem biološkem orožju v Ukrajini

Varnostni svet ZN se bo danes na pobudo Rusije sestal na izrednem srečanju, na katerem bodo razpravljali o domnevnem biološkem orožju v Ukrajini. Moskva je v četrtek obtožila ZDA financiranja biološkega orožja v Ukrajini, kar pa Washington in Kijev zanikata.

Zahodni analitiki in tudi uradni Washington Rusijo obtožujejo, da si je zgodbe o kemičnem in biološkem orožju izmislila najverjetneje, ker namerava tovrstno orožje uporabiti sama. "Ruska federacija je vedno znova širila dezinformacije glede uporabe kemičnega orožja v Siriji. Zadnja mreža laži, ki jo je vrgla v poskusu opravičevanja premišljene in nepravične vojne, ki jo je izvedla v Ukrajini, bi lahko enkrat za vselej potrdila, da Rusiji ne gre zaupati, ko govori o kemičnem orožju v Siriji," je dejal namestnik ameriške veleposlanice pri ZN Richard Mills.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zagotovil, da na ozemlju Ukrajine ni programov orožja za množično uničenje. "Me pa obtožbe skrbijo, ker je Rusija znana po tem, da za tisto, kar namerava sama storiti, najprej obtoži druge," je dejal predsednik.

Britanski premier Boris Johnson pa je v četrtek obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina ciničnega poskusa ustvarjanja pretveze za uporabo kemičnega orožja v Ukrajini. Izrazil je zaskrbljenost, da je režim v Kremlju verjetno pripravljen na uporabo prepovedanega orožja v okviru svoje invazije na Ukrajino.

Ukrajina sodi v evropsko družino, so poudarili voditelji članic EU po prvem dnevu neformalnega zasedanja v Versaillesu, ki se je končal sredi noči. A želenih jamstev glede čimprejšnjega članstva v uniji država, ki je v primežu vse bolj krvave vojne, ni dobila. Znova so odmevala opozorila, da hitre poti v unijo ni.

dezurni@Istyria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar Antikrist
    Antikrist 19:37 11.marec 2022.

    Slovenci podpiramo brate Ruse v boju proti nacističnim Ukrajincem!

  • Pišmevuh 18:41 11.marec 2022.

    In zdaj so osvobodili Evropo. S toliko orožja kot jim ga daje Evropa, bi mogli bit že v Moskvi. Upam, da Putin zaključi to vojno, tako kot se pričakuje od Rusije.

  • PaPajapopi 14:20 11.marec 2022.

    Tako se to dela z okupatorji.