Rusija in Japonska podali roko sprave

Foto: Žurnal24 Medvedjev in Kan pred njunim srečanjem. (Foto: Reuters)
Japonska in Rusija upata, da bosta po sobotnem srečanju spet začeli graditi medsebojne vezi, potem ko sta se zapletli v spor v začetku meseca, ko je ruski predsednik obiskal Kurilske otoke.
Oglej si celoten članek

Kurilski otoki so namreč še vedno jedro spora med državama, ki še vedno nista podpisali premirja po koncu druge svetovne vojne. "Upam, da bo današnje srečanje pomagalo začeti obširen dialog na podlagi medsebojnega zaupanja,“ je dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki mu je pritrdil tudi japonski premier Naoto Kan.

Naš predsednik je dejal, da je bolje opustiti emocionalne izjave in diplomatske geste, ker ne pomagajo. Predlagal je spremenjen pristop in postavitev gospodarstva na prvo mesto.
Sergej Lavrov

Medvedjev in Kan sta se srečala ob robu srečanja voditeljev azisjko-pacifiškega foruma za ekonomsko sodelovanje. Ruski predsednik je japonskega premierja povabil na obisk v Rusijo, kar je slednji sprejel.

Srečanje zunanjih ministrov
Srečala sta se tudi zunanja ministra obeh držav, Sejdži Maehara in Sergej Lavrov. "Dogovorila sta se, dabo nadaljevanje sodelovanja med obema pomembnima sosedama v azijsko-pacifiški regiji strateško dobro za Japonsko in Rusijo,“ je dejal predstavnik japonskega zunanjega ministrstva. "Dogovorili so se, da bosta obe državi izkoristili vsako priložnost za izboljšanje medsebojnih odnosov.“

Sporni obisk otokov
Odnosi med državama so se močno poslabšali potem, ko je ruski predsednik Medvedjev prvega novembra nepričakovano obiskal Kurilske otoke. Po koncu druge svetovne vojne je namreč otočje Rusija zasegla Japonski, ki zahteva njegovo vrnitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.