Svet
2 ogledov

Rusija in Japonska podali roko sprave

Medvedjev in Kan pred njunim srečanjem. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Japonska in Rusija upata, da bosta po sobotnem srečanju spet začeli graditi medsebojne vezi, potem ko sta se zapletli v spor v začetku meseca, ko je ruski predsednik obiskal Kurilske otoke.

Kurilski otoki so namreč še vedno jedro spora med državama, ki še vedno nista podpisali premirja po koncu druge svetovne vojne. "Upam, da bo današnje srečanje pomagalo začeti obširen dialog na podlagi medsebojnega zaupanja,“ je dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki mu je pritrdil tudi japonski premier Naoto Kan.

Naš predsednik je dejal, da je bolje opustiti emocionalne izjave in diplomatske geste, ker ne pomagajo. Predlagal je spremenjen pristop in postavitev gospodarstva na prvo mesto.
Sergej Lavrov

Medvedjev in Kan sta se srečala ob robu srečanja voditeljev azisjko-pacifiškega foruma za ekonomsko sodelovanje. Ruski predsednik je japonskega premierja povabil na obisk v Rusijo, kar je slednji sprejel.

Srečanje zunanjih ministrov
Srečala sta se tudi zunanja ministra obeh držav, Sejdži Maehara in Sergej Lavrov. "Dogovorila sta se, dabo nadaljevanje sodelovanja med obema pomembnima sosedama v azijsko-pacifiški regiji strateško dobro za Japonsko in Rusijo,“ je dejal predstavnik japonskega zunanjega ministrstva. "Dogovorili so se, da bosta obe državi izkoristili vsako priložnost za izboljšanje medsebojnih odnosov.“

Sporni obisk otokov
Odnosi med državama so se močno poslabšali potem, ko je ruski predsednik Medvedjev prvega novembra nepričakovano obiskal Kurilske otoke. Po koncu druge svetovne vojne je namreč otočje Rusija zasegla Japonski, ki zahteva njegovo vrnitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.