Ruski udarec boeingu in airbusu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Rusi so predstavili novo potniško letalo MC-21, ki je po dimenzijah podobno airbusu A320 in boeingu 737.
Oglej si celoten članek

Novo rusko potniško letalo srednjega dometa, ki so ga včeraj predstavili v Irkutsku na vzhodu Sibirije, naj bi po poročanju ruskih državnih medijev predstavljal resno konkurenco največjih svetovnih proizvajalcev potniških letal, Airbusu in Boeingu. Na predstavitvi je ruski premier Dmitrij Medvedjev izpostavil, da letalo predstavlja ponos ruskega civilnega letalstva in da bodo tako ruski kot tuji potniki uživali v njem. Med drugim ima letalo prostornejšo kabino od primerljivih letal. Na voljo bo v dveh različicah, in sicer MC-21-300 (od 160 do 211 sedežev) in MC-21-200 (od 130 do 165 sedežev).



Letalska družba Irkut Corporation obljublja, da bo letalo sposobno premagati razdaljo do 6.400 kilometrov, stroški leta pa naj bi bili tudi do 15 odstotkov nižji od tovrstnih letal Airbusa in Boeinga. "Letalo ni setavljeno iz materialov, ki so značilni za primerljiva letala konkurence, pač pa iz kompozitnih, sestavljenih materialov. Lažji je in bolj čvrst, kar je velik napredek v letalski industriji," je ob predstavitvi letala povedal podpredsednik Irkuta Vladimir Volkov.

Letalo je še v fazi testiranj, serijsko naj bi ga začeli izdelovati prihodnje leto. Rusi naj bi imeli že 175 prednaročil.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 17:42 13. Junij 2016.

    Pa kje so vaju našli? Na amriški ambasadi? Ukradeni načrti, trdita? A sta vidva preveč James Bond filmov gledala v …

  • 12:19 12. Junij 2016.

    V kolikor vem, bi naj rusi kradli načrte od razvijalcev Concorda. Zadeva je mogoče res poletela prej, samo dva meseca …

  • 12:17 12. Junij 2016.

    Načrti so bili ukradeni, tako kot tudi za prvo sovjetsko jedrsko bombo dvajset let prej. Pa tudi B-29 je bil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.