Svet
56 ogledov

Ruski udarec boeingu in airbusu

MC-21 Profimedias
Rusi so predstavili novo potniško letalo MC-21, ki je po dimenzijah podobno airbusu A320 in boeingu 737.

Novo rusko potniško letalo srednjega dometa, ki so ga včeraj predstavili v Irkutsku na vzhodu Sibirije, naj bi po poročanju ruskih državnih medijev predstavljal resno konkurenco največjih svetovnih proizvajalcev potniških letal, Airbusu in Boeingu. Na predstavitvi je ruski premier Dmitrij Medvedjev izpostavil, da letalo predstavlja ponos ruskega civilnega letalstva in da bodo tako ruski kot tuji potniki uživali v njem. Med drugim ima letalo prostornejšo kabino od primerljivih letal. Na voljo bo v dveh različicah, in sicer MC-21-300 (od 160 do 211 sedežev) in MC-21-200 (od 130 do 165 sedežev).



Letalska družba Irkut Corporation obljublja, da bo letalo sposobno premagati razdaljo do 6.400 kilometrov, stroški leta pa naj bi bili tudi do 15 odstotkov nižji od tovrstnih letal Airbusa in Boeinga. "Letalo ni setavljeno iz materialov, ki so značilni za primerljiva letala konkurence, pač pa iz kompozitnih, sestavljenih materialov. Lažji je in bolj čvrst, kar je velik napredek v letalski industriji," je ob predstavitvi letala povedal podpredsednik Irkuta Vladimir Volkov.

Letalo je še v fazi testiranj, serijsko naj bi ga začeli izdelovati prihodnje leto. Rusi naj bi imeli že 175 prednaročil.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 13
  • principiumnovum 17:42 13.junij 2016.

    Pa kje so vaju našli? Na amriški ambasadi? Ukradeni načrti, trdita? A sta vidva preveč James Bond filmov gledala v otroštvu? Patenti in "uporaba" se plačujejo že več kot 100 let. Nemški Krupp je med 2. svetovno vojno nepretrgoma prejemal ...prikaži več denar od Angležov za vse patente. Od kje vama neumne ideje, da so Rusi ukradli načrte in "patente" ter potem v Franciji legalno leteli s takšnim "ukradenim" letalom. A se vidva sploh zavedata kakšne nesmisle pišeta tukaj gor. Vidva prepisujeta propagandne nesmisle, ki so jih desetletja v medijskem prostoru trosili anglosaksonski mediji in njihove obveščevalne službe. Ali so Rusi ukradli tudi "vesoljski program"?

  • zdrej 12:19 12.junij 2016.

    V kolikor vem, bi naj rusi kradli načrte od razvijalcev Concorda. Zadeva je mogoče res poletela prej, samo dva meseca v razvoju letala ni neka doba. Poleg tega je tu144 imel veliko težav in dejansko ni nikdar resno letel. Tekom ...prikaži večom operativnega obbdoja so še ga popravljali (aerodinamično), tak da je za verjeti, da so dobili delne načrte brez ta pomembnejših informacij o supersoničnem letenju. Roko na srce, tudi Concord mi mel nekega večega uspeha s prodajo (francozi in britanci?).Mislim da bo predstavljeno letalo letelo uspešno, če ne ga čaka podobna zgodna kot Douglasa.

  • sprehajalec 12:17 12.junij 2016.

    Načrti so bili ukradeni, tako kot tudi za prvo sovjetsko jedrsko bombo dvajset let prej. Pa tudi B-29 je bil narejen kot Tu-4. Tega je kar precej, sovjetov nisi namreč mogel tožiti za avtorske pravice in patente. Tudi podvozje T-34 ...prikaži več je bil Christy, ameriški tank. Pa Mig-15 je bil narejen na osnovi messerschmita. Oni so to dobro izkoriščali.