Se bodo v Piranskem zalivu plovila začela zaletavati?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Države bi morale rešiti mejne spore, preden se pridružijo Evropski uniji, poudarja Economist.
Oglej si celoten članek

Britanski Economist obširno piše o slovensko - hrvaškem sporu zaradi meje. Poroča, da so se 29. decembra zaostrile besede med dvema državama.

"Nacionalisti na obeh straneh vztrajajo, da se niti centimeter teritorija ne odstopi drugi strani," piše britanski časnik in dodaja, da se lahko zgodi celo, da se bodo policijska plovila ene in druge države začela zaletavati drug v drugo.

Ne glede na to, kako se bo spor reševal naprej, pa spor služi kot opomnik, da članstvo v Evropski uniji ne nudi nobene garancije, da se tudi povsem rešljivi spori lahko rešijo razumno.

Piranski zaliv Preobrat glede invazije Piranskega zaliva

Kot med drugim meni Economist, je nevarnost, da bodo - poleg hrvaških ribičev - žrtve spora tudi ostali hrvaški sosedje. Hrvaška ima nerešena mejna vprašanja tudi s Črno Goro, Bosno in Hercegovino ter tudi Srbijo. Predsednik Evropske komisije, spomni Economist, je na začetku meseca poudaril, da unija ne bo več ponovila napake, ki jo je storila v primeru Slovenije in Hrvaške ter dovolila vstop v unijo državam, ki imajo nerešene mejne zadeve.

Reševanje sporov na Balkanu ne bo lahko. Nacionalisti na vseh straneh bodo varovali vsako ped močvirja ali stene, ki štrli iz morja, med drugim še piše Economist.

Slovenija Šarec: Slovenija in Hrvaška sta zašli v slepo ulico

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 13:41 18. Januar 2018.

    USTAŠI imajo mejne spore z usemi drzavami okoli nje tako da so ustaši tu idijoti.. usi okoli ustaške države jo …

  • 07:56 12. Januar 2018.

    Ma ko hebe Hrvate. Tu gre samo za princip, obale imajo veliko, nič jim ne pomeni teh par km. Požrtija …

  • 22:21 11. Januar 2018.

    AS ne bo nikoli uveljavljena.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.