Slovenija
10747 ogledov

Šarec: Slovenija in Hrvaška sta zašli v slepo ulico

Marjan Šarec Saša Despot
Marjan Šarec je spregovoril za hrvaški Večernji list.

Marjana Šarca so pri Večernjem listu označili za novo zvezdo slovenske politične scene, ki mu nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami javnomnenjske raziskave dobro kažejo. Sam jim je sicer odvrnil, da je s takimi ocenami treba počakati na kampanjo. 

"Prevladal bo razum"

Beseda je seveda tekla tudi o arbitraži. Šarec je dejal, da je to težava, ki jo je treba rešiti. "To je zdaj težava, ki jo moramo rešiti. Ne vem, kdaj in kako se bo končalo, ker nisem jaz tega začel. Rešitve morajo ponuditi tisti, ki so to začeli in ki so za to odgovorni," je dejal Šarec, ki meni, da se je premalo delalo na diplomaciji. "Slovenija in Hrvaška sta že zdavnaj zašli v slepo ulico. Zelo težko je reševati težave, na primer, ko imamo hišo, ki smo jo zgradili pred 30 leti in nismo vanjo nič vlagali, zdaj pa se je pokazalo, da je vse staro." Šarec meni tudi, da bi bilo bolje, če bi državi imeli volitve hkrati, saj predvolilno obdobje v obeh državah dodatno razburka odnose. 

Šarec je prepričan, da bo na obeh straneh prevladal razum. "Če imamo sosedje težavo s parcelami in to rešuje sodišče, moramo spoštovati njegovo odločitev in se ne pregovarjati o tem. Če bi bili sposobni sami to rešiti, ne bi potrebovali sodišča," o bistvu vsega pravi Šarec. Obe državi morata po njegovih besedah spoštovati odločitve sodišča. "Arbitraža je bila pogoj za vstop Hrvaške v Evropsko unijo. To je še ena poanta vsega. Če Slovenija po sporazumu med takratnima premierjema Jadranko Kosor in Borutom Pahorjem, da bo arbitraža priznana, Slovenija ne bi dala zelene luči Hrvaški in ta morda še ne bi prišla v EU." Šarec meni, da bi rešitev za nastale težave lažje našli ljudje, ki niso v politiki od samostojnosti.

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ravnal bi drugače kot Cerar

Sam ne bi ravnal kot premier Miro Cerar, ki se je pred kratkim mudil na obisku v Zagrebu na sestanku, ki ni prinesel napredka. Obregnil se je tudi ob odnos med Cerarjem in ministrom Karlom Erjavcem. "Kot premier ne bi dovolil, da me neki minister tako podučuje, vsaj ne v javnosti. Bilo je malo smešno in je spet služilo notranji politiki. V taki situaciji ne bi šel v Zagreb, ker je bilo že srečanje v Sloveniji neuspešno." 

Na vprašanje, ali ceni ministra Erjavca, je dejal, da Erjavec ni slab minister gospodarske diplomacije. "Radikalna stališča" glede Hrvaške, ki jih po mnenju hrvaškega novinarja zavzema Erjavec, pa Šarec razume kot razočaranje, ker je treba "samo reči, ali spoštujemo sodišče ali ne". 

O tem, s kom bi lahko šel v koaliciji po volitvah, ni želel veliko povedati, dejal je le, da ne bodo obljubljali preveč. Sam se glede na svoje nazore uvršča levo od sredine. "Težko je reči, kaj je v Sloveniji levica in kaj desnica. Pri nas je vse zmešano. Vsaka stranka je v zgodovini menjala smer. Kar se mene osebno tiče, so moji svetovnonazorski pogledi malo levo od sredine, kar to že je. In da, bolj levo od Pahorja." Povedal je, da se zavzema za javno šolstvo in zdravstvo, svobodo izražanja, enakopravnost. Vera pa je po njegovem mnenju osebna stvar, ki ne bi smela biti povezana s politično opredelitvijo. 

Piran Slovenija Pahor: "Srednja pot za Slovenijo ni sprejemljiva" volitve 2017 Parlamentarne volitve Slovenija "Marjan Šarec je replika Mira Cerarja, vendar nevarnejša in bolj učinkovita"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 10:28 09.januar 2018.

    Sedaj vidimo kašne zanikrne sosede imamo!! Mi smo jih pustili v EU sedaj se nam na takšen način zahvaljujejo!! Če imaš Hrvata za soseda sploh ne potrebuješ sovražnikov!! Hrvati so UKRTADLI Istro od italjanov !! Še celo več zločinec tito ...prikaži več jo je zamenjal za Trst! Sedaj bi morala pripasti Sloveniji!! Ne bi bil zgrožen,če nebi Hrvati imeli morja ampak teh 15 kilometrov koliko ga premoremo Slovenci jim gre na živce še to bi radi ukradli!! Edino BOJKOT VSEGA Hrvaškega je rešitev!!

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:46 08.januar 2018.

    Bravo genij,in kaj imaš TI novega za povedat?Vsi vemo da je Pahor zajebal,in nam stem naredil ogromne probleme,za Dimičevo je pa poskrbel.

  • kurt 10:40 08.januar 2018.

    Kučanov nov psiček nam kaže mesec v vodi..