Slovenija
10855 ogledov

"Marjan Šarec je replika Mira Cerarja, vendar nevarnejša in bolj učinkovita"

volitve 2017 Saša Despot
Bo Šarec na parlamentarnih volitvah zapolnil tržno nišo?

"Možnosti Marjana Šarca so velike," glede parlamentarnih volitev, ki bodo prihodnjo pomlad, pravi analitik Boštjan M. Turk. Marjan Šarec po včerajšnji razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, na katerih je zanj glasovalo kar 47,07 odstotka volilcev, ki so prišli na volišča, ni neposredno odgovoril, ali bo ustanovil stranko in kandidiral na parlamentarnih volitvah. Mnogi pa njegovo izjavo "novim izzivom naproti" že vidijo kot napoved kandidature za državni zbor.  

volitve 2017 "Prigovarjajo me!" Slovenija Marjan Šarec: "Če bodo ljudje želeli, bom šel na parlamentarne volitve prihodnje leto!"

"Z rezultatom, načinom kako je do njega prišel in tudi s tem, kako je prenesel poraz, si je pridobil vseslovensko kredibilnost, ki je vnovčljiva na parlamentarnih volitvah," meni profesor politične filozofije Igor Pribac.  "Da bi na njih bil velika zgodba, bo pa moral premagati še nekaj stopnic. Sedanjo lokalno podporo bo moral enakomerneje razširiti na vso Slovenijo;" dodaja Pribac.   

V prvem krogu volitev je Šarec zbral več glasov kot vse parlamentarne stranke.

Zorko: Vsaj tretjina glasov za Šarca so bili glasovi proti Pahorju

Andraž Zorko iz agencije Valicon meni, da dosežene kvote glasov na včerjšnjih predsedniških volitvah ni mogoče enostavno preslikati na državnozborske volitve. Tretjino glasov, ki jih je dobil Šarec, po njegovem predstavljajo t.i. proti-Pahor glasovi. Poleg tega so ga volili volivci ali simpatizerji različnih strank, "ki se znajo na državnozborskih volitvah vrniti k svojim strankam – ne nujno vsi, marsikateri pa".

Na volitvah junija 2018 bo po zdaj znanih napovedih nastopilo okoli 15-17 strank, od tega okoli 10 novih ali povratnikov, kar pomeni, da bo izbira izjemno pestra, pravi Zorko, poleg tega pa je bila tokratna kampanja precej bolj preprosta, saj Šarcu ni bilo treba zavzemati konkretnih stališč oz. so bila ta prilagojena všečnosti čim širšemu krogu ljudi.

"Dobi lahko tudi 20 odstotkov glasov"

"Drži pa, da je doseženo število glasov izjemno za tako rekoč novinca, sam ocenjujem njegov maksimalni potencial na 200.000 glasov, " napoveduje Zorko. "To je lahko tudi več kot 20 odstotkov, če bo udeležba nizka, če pa se ponovi scenarij iz let 2008 in 2011, pa se k njemu na koncu lahko prelijejo tudi proti-janša glasovi, ker ga lahko pripelje še nekoliko višje."

"Marjan Šarec je replika Mira Cerarja, vendar nevarnejša in bolj učinkovita. Na koncu pa bodo tako ali tako odločili volivci, " pravi Boštjan M. Turk.  

 

predsedniške volitve 2017 | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Šarec in njegovi podporniki ob izjavi. Anže Petkovšek
Turk: Potencialni volilci so z desnice

"Potencialni volivci njegove stranke so z desnice, najbolj volilno telo SDS, Nsi in Primčeve stranke," meni Turk, Zorko pa opozarja na konkurenco močnih strank. "Ker pa Šarec na volitvah ne bo brez konkurence, in tu sta močni vsaj dve stranki, to sta SD in SMC, bo to precej večji izziv, kot je bil to leta 2008 za SD in leta 2011 za Jankovičevo PS. Zdi se, da bo Šarec posegal tudi po glasovih drugih strank. Kombinacija krščanskih korenin na eni, ter precej levičarskih stališč na drugi strani, v formi »domačijskega« populizma, kot sem ga poimenoval, je kombinacija, ki naskakuje volilno bazo prav vseh strank."

Janez Janša Volitve Slovenija Na Twitterju se je oglasil Janez Janša

Pribac: Ogrožal bo zlasti SMC

"Šarčev rezultat na presedniških je bil v dobrem delu odločitev volivcev, da glasujejo proti Pahorju," se z Zorkom strinja Pribac. "Na parlamentarnih volitvah te bergle ne bo. Zagotovo bo ogrožal zlasti SMC, sicer pa je kot predsedniški kandidat Šarec prejemal glasove od marsikje. "

Erjavec: Del volilnega telesa vedno voli za nove obraze

"Glede na izjave, ki jih je v predvolilni kampanji dajal gospod Šarec, lahko rečem, da gre za stališča, ki so podobna stališčem Stranke modernega centra. Njeni člani so prišli kot nov obraz in tudi gospod Šarec prihaja kot nov obraz. Del volilnega telesa pa vedno voli za nove obraze," ocenjuje prvak Desus Karl Erjavec.

Dušan Kumer, vodja Pahorjevega volilnega štaba je previden, glede tega, komu bi se vstop Šarca v boj za mesta v državnem zboru najbolj poznala pravi: "Na to je treba še počakat, vendar pa je bilo v zvezi z novimi obrazi v zadnjih dveh mandatih precej razočarjanja."

Mislim, da smo s Šarcem dobil dolgoprogaša v politiki, ki meri visoko in je realist, meni Igor Pribac. 

Katere bodo prihodnje Šarčeve poteze?

Turk meni, da Šarcu v prihodnjih mesecih - do januarja, februarja - pravzaprav ni treba napraviti ničesar. "Potem bo šlo pa tako ali tako samo od sebe, saj si je volilno kampanjo zgradil že sedaj."

"Moral bo trdo delati. Za zastorom in pred njim. Drugače kot Janković ali Cerar, je Šarec kot Šarec šele s predsedniško kandidaturo postal vseslovenska  javna oseba," pa meni Igor Pribac, ki verjame, da bo Šarec intenzivno javno komuniciral in postal reden gost naših zaslonov. "Šest mesecev je tesno odmerjenih. Hkrati bo skušal lokalno podporo utrditi z oblikovanjem podporne mreže na terenu."      

Tržna niša: naveza z drugimi župani?

"Če je z včerajšnjim zadnjim stavkom, »novim podvigom naproti« res najavil kandidaturo za državni zbor, potem bi pričakoval, da se bo tudi kampanja začela kmalu, če želi izkoristiti dosežen rezultat na tokratnih volitvah," pa pravi Zorko. "To pomeni ustanovitev nove stranke ali profiliranje obstoječe liste, morda res v navezi z župani nekaterih drugih občin. Takšna stranka, s prej opisanimi lastnostmi, bo zagotovo eden resnejših igralcev na prihodnjih volitvah, in hkrati nek novum v slovenskem političnem prostoru. Tržniki bi dejali, da je Šarec očitno odkril novo tržno nišo."

Komentarjev 24
  • smuc 22:58 29.januar 2018.

    Neumnost Slovencev ne pozna meja. Ni nam dovolj, da smo nasedli Cerarju, zdaj bomo nasedli še klovnu, ki nima nobenih sposobnosti za dobrega politika in ne samo to, podpirajo ga strici in lobiji in če ga ti podpirajo kako bo ...prikaži več potem dobro delal?? Dajte ljudje malo pameti pa še menda le imate.

  • ljubodoma 04:13 14.november 2017.

    v zgodovini so komunisti do danes pobijali in ponosni na svoje klavce, ubijauce & moriuce, ti jih pa zagovarjaš to usrano rdeće gnojilo za ceste, saj za na njivo ni !

  • Plavi-mil 23:10 13.november 2017.

    A še nimate zadosti, da igra premiera najbolj etični in moralni ustavni pravnik, zdaj pa bi radi, da vas naprej vleče za nos šolani komedijant.