Slovenija
1286 ogledov

Pahor: "Srednja pot za Slovenijo ni sprejemljiva"

Zmaga Boruta Pahorja Anže Petkovšek
Predsednik republike Borut Pahor edino rešitev vprašanja meje s Hrvaško vidi v tem, da ta arbitražno odločbo sprejme.

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za TV Slovenija povedal, da je edina rešitev vprašanja meje s Hrvaško ta, da sosednja država po formalnih ali neformalnih kanalih iz verodostojnega vira sporoči, da arbitražno odločbo sprejema. "Noben kompromis in nobena srednja pot za Slovenijo namreč ni sprejemljiva," je opozoril Pahor.

Poudarila je, kako pomembno je, da se politiki vzdržijo izjav, ki bi onemogočale dialog. Surove izjave bi namreč lahko pripeljale do tega, da se znova ustvari situacija, v kateri se bosta sprla oba naroda, opozarja Pahor.  

Slovenska in hrvaška zastava Slo - Hr odnosi Slovenija "Sosedje, ne pozabimo še na ta problem!"

Ob tem je Pahor napovedal, da se bo kmalu spet srečal s Hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović glede arbitražnega vprašanja. Povedal je, da razume, da je Hrvaška v zadregi zaradi odločitve sabora, vendar se mora iz te zadrege povleči sama. Ob tem pa je ocenil, da bi bilo koristno, da se aktivneje v implementacijo arbitraže vključi tudi Evropska komisija.

"Slovenska stran mora biti zadovoljna, da je imela Evropska komisija zelo jasno stališče glede obveznosti obeh držav, da se odločba arbitražnega sodišča spoštuje," je dejal Pahor.

V ponedeljek bo na uradnem obisku v Bruslju predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju in predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku "položil na srce, da naj z reševanjem arbitražnega zapleta ne odlašajo". Ocenjuje namreč, da bi odlašanje z intervencijo lahko privedlo do še dodatne zaostritve retorike na obeh straneh, "ki bi oteževala dokončno uveljavitev arbitražne razsodbe".

Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24 Hrvaška evroposlanka Slovenija "Na mejo, če bo treba, tudi z vojsko!"

Ob tem je poudaril, da ima Evropska komisija vso pravico, da delno poseže in pomaga pri rešitvi spora, saj je botrovala podpisu arbitražnega sporazuma.

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Slovenija Policija: Če hrvaški ribiči ne bodo poravnali glob, jim lahko preprečimo vstop v državo
dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 4
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 21:07 06.januar 2018.

    države bivše jugoslavije so po NWO satanistični bankster kabali predvidene za konflikte in spopade, zato njihove lutke v Bruslju glede arbitraže ne bodo nič storile, tako kot NATO ni storil nič, da bi zaustavil ob vdoru množice nelegalnih migrantov, ki ...prikaži več so nelegalno prestopale našo mejo. Takrat je na Počku NATO pod pokroviteljstvom ameriških sil imel topovske vaje.

  • Avatar Leon
    Leon 12:30 06.januar 2018.

    In zato odhaja v ponedeljek Pahor v Bruselj na peglanje in preparacijo .Kdaj bodo Slovenceljni spregledali kdo vodi državo in kdo nam je podtaknil gnila jajca ?

  • Tupamaros 10:30 06.januar 2018.

    Drago smo plačali ta klump od arbitražne razsodbe, Ko daš svojo usodo v tuje roke... imaš šmorn od suverenosti države. Pahor še vedno tišči glavo v pesek. Izsiljevane pri implementaciji sproža sedaj znane reakcije Hrvaške, čeprav je, razen na morju ...prikaži veču dobila več, ne bo dobilo podpore evroatlantskih držav. Da ne pride do nevarnega konflikta bodo države evroatlatske skupine zahtevale dogovorjeno implementacijo kar zapoveda tudi razsodba. Vse to nam vlada in predsednik prikrivata.