Slovenija
2709 ogledov

Toliko naj bi plačali hrvaški ribiči

Hrvaški ribiči Goran Kovacic/PIXSELL
Situacija v Piranskem zalivu je daleč od rešitve. Hrvaški ribiči zaskrbljeni zaradi visokih kazni.

Kot piše hrvaški portal Index.hr, podobno pa poroča večina tamkajšnjih medijev, zdi se, da je situacija v Piranskem zalivu iz ure v uro vse bolj komplicirana.

V Zagrebu je danes prišlo do sestanka predstavnika ribičev s hrvaškimi oblastmi. Vlado je predstavljal pristojni minister Tomislav Tolušić, prisotni pa so bili tudi predstavniki drugih ministrstev. Do sestanka je prišlo dan po izjavi hrvaške zunanje ministrice Marije Pejčinović Burić, ki je poudarila, da za Hrvaško še naprej velja meja iz leta 1991 in le nekaj ur po izjavi premierja Andreja Plenkovića, da imajo hrvaški ribiči vso pravico ribariti na območjih, kjer to počnejo že desetletja. Plenković je dodal, da bi se tudi Hrvaška lahko odločila kaznovati slovenska plovila.

"Od danes naprej bomo mirno spali, država nam stoji ob strani," je po sestanku povedal predstavnik ribičev. Nihče, ne ribiči, ne predstavniki vlade, pa sicer niso konkretno povedali, s čim jim je vlada garantirala svobodo ribarjenja in zaščito.

Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24 Hrvaška evroposlanka Slovenija "Na mejo, če bo treba, tudi z vojsko!"

Javnost tako, kot piše Index.hr, ni izvedela pravzaprav nič o sestanku, na katerem je bilo očitno ribičem veliko obljubljenega. Ribiči se sicer še tudi naprej bojijo kazni. Kako tudi ne, te se gibajo od 500 pa vse do 41 tisoč evrov; višina je odvisna od stopnje prekrška. Ilegalni prestop meje, kakor slovenska policija kaznuje hrvaške ribiče, se kaznuje s kaznijo, visoko od 500 do 1200 evrov. Za ilegalno ribarjenje so kazni precej višje, še višje, če se na plovilo ne spusti inšpekcije.

Po sestanku ni jasno, kdo bo plačal ribičem izrečene kazni, ki jim je hrvaška vlada ves čas zagotavljala, da lahko z ribolovom tudi na spornih območjih nadaljujejo.

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Slovenija Policija: Če hrvaški ribiči ne bodo poravnali glob, jim lahko preprečimo vstop v državo

Nadaljevanje spora

O sestanku je poročala tudi STA; navajajo predsednika ribiškega ceha Istrske županije Roberta Momića, ki je povedal, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu. Tudi ta konkretneje o sestanku ni govoril.

Pojasnil je, da so ribiči dobili absolutno podporo hrvaške vlade, da lahko opravljajo svoje delo do sredinske črte v Piranskem zalivu, kot je bilo tudi pred slovensko implementacijo arbitražne sodbe. Kot je dodal, je samo s pogovori s slovensko stranjo možno priti do mirne rešitve spora.

Na vprašanje, kako bodo ravnali, če bodo iz Slovenije dobili kazni zaradi ribarjenja, je odgovoril, da ne more odgovarjati na hipotetična vprašanja o nečem, kar se ni zgodilo. Napovedal je, da bodo v naslednjih dveh tednih nadaljevali pogovore s predstavniki hrvaške vlade, sestali pa naj bi se v Savudriji.

Hrvaški ribiči Vojni veteran zagrozil Svet "Na mejo bomo poslali sto ladij"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jezero 06:36 05.januar 2018.

    Hrvaški utemeljitelj države Tuđman je bil na haškem sodišču označen za vojnega zločinca. Toliko v vednost in ravnanje; da se ve, s kakšno vrsto ljudmi ima opravka Slovenija. Sicer pa-Slovenci, varčujte in nosite poleti denar Hrvatom. Še napitnino mečite.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:07 04.januar 2018.

    Bogi ribari na duši,popušili boste na isti način,kot naš,zdaj vaš Joško,ki je po pomoti ostal na vaši strani.Politika se z vami samo slika,tako,kot so se z Joškotom,ko pa je treba kaj nardit boste pa sami?