Svet
6392 ogledov

Se bodo v Piranskem zalivu plovila začela zaletavati?

Slovenska in hrvaška zastava Saša Despot
Države bi morale rešiti mejne spore, preden se pridružijo Evropski uniji, poudarja Economist.

Britanski Economist obširno piše o slovensko - hrvaškem sporu zaradi meje. Poroča, da so se 29. decembra zaostrile besede med dvema državama.

"Nacionalisti na obeh straneh vztrajajo, da se niti centimeter teritorija ne odstopi drugi strani," piše britanski časnik in dodaja, da se lahko zgodi celo, da se bodo policijska plovila ene in druge države začela zaletavati drug v drugo.

Ne glede na to, kako se bo spor reševal naprej, pa spor služi kot opomnik, da članstvo v Evropski uniji ne nudi nobene garancije, da se tudi povsem rešljivi spori lahko rešijo razumno.

Hrvaški ribiči Piranski zaliv Svet Preobrat glede invazije Piranskega zaliva

Kot med drugim meni Economist, je nevarnost, da bodo - poleg hrvaških ribičev - žrtve spora tudi ostali hrvaški sosedje. Hrvaška ima nerešena mejna vprašanja tudi s Črno Goro, Bosno in Hercegovino ter tudi Srbijo. Predsednik Evropske komisije, spomni Economist, je na začetku meseca poudaril, da unija ne bo več ponovila napake, ki jo je storila v primeru Slovenije in Hrvaške ter dovolila vstop v unijo državam, ki imajo nerešene mejne zadeve.

Reševanje sporov na Balkanu ne bo lahko. Nacionalisti na vseh straneh bodo varovali vsako ped močvirja ali stene, ki štrli iz morja, med drugim še piše Economist.

Marjan Šarec Slovenija Šarec: Slovenija in Hrvaška sta zašli v slepo ulico

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • 1a2b3c 13:41 18.januar 2018.

    USTAŠI imajo mejne spore z usemi drzavami okoli nje tako da so ustaši tu idijoti.. usi okoli ustaške države jo napast naenkrat in si ustaško ozemljo razdelit med slovenci / srbi / bosanci / črno gorci !! jebo vas en ...prikaži več kos ozemlja. golazen v kravatah

  • Avatar olor
    olor 07:56 12.januar 2018.

    Ma ko hebe Hrvate. Tu gre samo za princip, obale imajo veliko, nič jim ne pomeni teh par km. Požrtija je hujša kot lakota. Bojkotirat jih je treba koder se da.

  • mirror 22:21 11.januar 2018.

    AS ne bo nikoli uveljavljena.