Slovenija
18431 ogledov

Nemci so se pošalili iz sosedskega spora

Hrvaški ribiči Goran Kovacic/PIXSELL
Nemška javna televizija o obmejnem sporu sosednjih držav Slovenije in Hrvaške.

Nemška televizija ARD se je v prispevku informativne oddaje Tagesthemen dotaknila dogajanja v Piranskem zalivu in ga opisala kot "farso s potencialom konflikta". Prispevek začenjajo s posnetki Piranskega zaliva, na katerih prikazujejo številne barke in plovila, lokacijo opisujejo kot "slikarsko lepo in mirno", a nadaljujejo, da se v ozadju zaliva "odvijajo drame".

Televizijska ekipa ARD je v zaliv izplula s hrvaškim ribičem Ecijem Kocijančićem, pri čemer so posneli "grotesken prizor", v katerem večji hrvaški policijski čoln blokira manjšega slovenskega. "Slovencem po več poskusih ne preostane drugega, kot da preko megafona opozorijo hrvaškega ribiča, da zapusti slovenske vode, sicer bo moral plačati visoko denarno kazen," povedo v prispevku.

Nadaljujejo, da "vlada v Zagrebu ne prizna pred pol leta sprejete arbitražne odločitve", in sicer zaradi "nepravilnosti v procesu". Dodajo, da hrvaška vlada predlaga nova pogajanja o meji. Andreja Metelko Zgombić s hrvaškega zunanjega ministrstva govori o pretiranih zahtevah Slovenije, ki so "leta preprečevale sprejem zadovoljujočega dvostranskega sporazuma".

Marjan Šarec Slovenija Šarec: Slovenija in Hrvaška sta zašli v slepo ulico

V prispevku je razloženo, a slovenska vlada po drugi strani zavrača nova pogajanja in odločitev arbitražnega sodišča v Haagu smatra kot obvezujočega. Slovenski zunanji minister v prispevku pove, da se je Slovenija "s hrvaško stranjo pogajala 20 let, a da so vsi dogovori propadli, ker se hrvaška stran ni držala dogovorov". Erjavec v prispevku sklene, da je Slovenija v situaciji, da mora braniti mednarodno pravo, principe pravne države in evropsko pravo.

Prispevek Nemci sklenejo s hrvaškimi ribiči, ki povedo, da jim je vsega dovolj in da razmišljajo, da ne bi več ribarili na spornem območju. Ne le, da jih mora ščititi policija in da jim pretijo visoke kazni iz Slovenije, pač pa tudi zato, ker je na tem območju enostavno vse manj rib.

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Slovenija Policija: Če hrvaški ribiči ne bodo poravnali glob, jim lahko preprečimo vstop v državo

Juncker o vprašanju meje med Slovenijo in Hrvaško

To ni le dvostranski problem, temveč je problem, ki vpliva na celotno EU in na evropsko prihodnost Zahodnega Balkana, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danes v Bruslju pred srečanjem s predsednikom republike Borutom Pahorjem, medtem poroča STA.

V tem duhu komisija predlaga stranema svoje posredovanje, če to želita, je dejal Juncker, a vloge komisije pri tem ni podrobneje pojasnil. Prvi korak bo po njegovih navedbah spraviti strani skupaj, pri čemer ocenjuje, da razlike niso tako zelo velike.

Juncker je še ponovil stališče komisije, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati, in poziv k izogibanju incidentom. Pripomnil je tudi, da to vprašanje nikogar drugega med voditelji članic ne zanima.

Slovenska in hrvaška zastava Slo - Hr odnosi Slovenija "Sosedje, ne pozabimo še na ta problem!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar čavez
    čavez 15:23 09.januar 2018.

    Saj je brezpredmetno da se razburjamo, čez generacijo ali dve se bodo Nemci Belgijci prepiral glede njihove mejne črte z lopovsko Hrvaško.

  • Avatar Leon
    Leon 11:01 09.januar 2018.

    Slovenci smo leta 1991 zamudili 1000 letni sen o svoji državi ,ker smo zaupali oligarhom ,ki so nas uspeli razdvojiti za naslednjih 1000 let. Sram me je zaradi naši potomcev ,da bodo živeli v takšni državi . KAKŠEN FANTASTIČEN DAN ...prikaži več ......še pomnite ................danes je na vrsti objemanje in tapkanje po ritki v Bruslju ............in izgubili bomo piranski zaliv ,kot smo Teran .

  • Lovebites 09:26 09.januar 2018.

    A so Hrvati krivi,da smo mi Slovenci ovce in da imamo nesposobno vlado,ki ni sposobna resevati zadev SVOJE drzave in cmero&co ne znajo niti prdnit brez Bruslja?