Se obeta digitalni davek?

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Digitalna podjetja se že pripravljajo na višje davke.
Oglej si celoten članek

Nemčija, Francija in druge evropske države stopnjujejo pritisk za globalno davčno reformo, s katero bi bolj obdavčili tudi ponudnike digitalnih storitev. "V tem letu moramo sprejeti odločitev," je danes na srečanju finančnih ministrov držav G20 v Rijadu dejal nemški minister za finance Olaf Scholz.

Za dosego kompromisa do konca leta se zavzema tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire. Le ameriški kolega Steven Mnuchin je manj navdušen, ZDA so namreč do občutne obdavčitve digitalnih koncernov precej kritične.

Slovenija Bo od zbranega denarja za Krisa zdaj treba plačati davek?

Preprečili bi beg v  davčne oaze

Konkretno naj bi odpravili dve pomanjkljivosti v trenutnem davčnem sistemu: z globalno minimalno stopnjo davka naj bi preprečili beg velikih koncernov v davčne oaze, velike digitalne koncerne, kot so Google, Amazon in Apple, pa obdavčili bolj primerno. Ta podjetja ustvarjajo ogromne dobičke v regijah, kjer nimajo svojega uradnega sedeža. Po nekaterih ocenah zato ne plačujejo niti pol toliko davkov kot klasična industrijska podjetja.

Slovenija Kako Furs izračuna davek, če ste poleg dobička imeli izgubo

Na mednarodni ravni tečejo prizadevanja za takšno reformo že dlje časa, nazadnje je svoje predloge predstavila Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Cilj je doseči dogovor do konca leta, ali se bo to časovnico spoštovalo, pa ni znano, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: Profimedia Facebook

Več milijard davčnih prihodkov

Scholz, Le Maire, španska ministrica za gospodarstvo Nadia Calvino ter italijanski finančni minister Roberto Gualtieri so se skupaj zavzeli za hitro ukrepanje. "Če se ne bo ukrepalo zdaj, bo to privedlo do še večje razdrobljenosti globalnega davčnega sistema," so zapisali. Gre za več milijard evrov davčnih prihodkov, ki bi jih lahko namenili za gradnjo šol, bolnišnic in moderne infrastrukture, predvsem pa za ohranitev legitimnosti države in naših demokratičnih vrednot, so dodali.

Ples milijonov Kakšen davek bi v Sloveniji plačal Dončić? Strokovnjak odgovarja ...

To pravijo pri Facebooku

Američanom se minimalna stopnja davka ne zdi problematična, več težav pa imajo z idejo o globalnem digitalnem davku, saj bi prizadel številna ameriška podjetja. ZDA so zato predstavile nekoliko blažji predlog, po katerem bi koncerni lahko izbirali, ali se vključijo v novi sistem ali ne. Mnuchin je danes dejal, da ne bo nasprotoval hitremu dogovoru, če se bodo vsi strinjali z ameriškim predlogom.

Foto: Profimedia Otroci na internetu

Digitalna podjetja se medtem že pripravljajo na višje davke. Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je na nedavni varnostni konferenci v Münchnu podprl načrte OECD. "In sprejemamo, da bi lahko nova pravila pomenila, da bomo morali v prihodnje plačevati več davkov, in to v različnih državah," je dejal.

V Sloveniji! Če država ne pohiti, se bo kmalu davek na nova vozila povečal do trikrat

Ker se reforma na mednarodni ravni nikamor ne premakne, je več držav, med njimi Francija in Španija, sprejelo svojo lastno zakonodajo o uvedbi digitalnega davka. Potem ko so ZDA zagrozile s povračilnimi ukrepi, so te načrte sicer zamrznile do konca leta. Generalni sekretar OECD Angel Gurria je v Rijadu posvaril pred ukrepanjem na lastno pest.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.