Slovenija
3864 ogledov

Bo od zbranega denarja za Krisa zdaj treba plačati davek?

Kris
Zapleta se zaradi statusa društva.

V nekaj več kot tednu dni je društvo Palčica Pomagalčica zbralo več kot 3,8 milijona evrov denarja za malega Krisa, kar je več kot dovolj za zdravilo, ki je na voljo v ZDA. Ker pa društvo nima statusa humanitarne organizacije, bi država vzela kar 1,9 milijona evrov. Dobrih 950 tisoč bi moralo poravnati društvo, 940 tisoč pa Krisova starša po prijavi dohodnine, poroča Delo. 

Društvo Palčica Pomagalčica je bilo v poslovni register vpisano 3. julija letos, da bi pridobilo status humanitarne organizacije pa bi moralo takšno dejavnost opravljati že najmanj leto pred vložitvijo vloge za pridobitev omenjenega statusa. Kot navaja časnik, je omenjeni status tudi pogoj za izvajanje storitev SMS-donacije, a so v Krisovem primeru naredili izjemo. 

Kris Zbrali 3,7 mio evrov Slovenija Krisova starša: "Naši družini ste dali novo upanje"

Edina možnost, da se izognejo visokemu plačilu davka, je, da vlogo vmesnika prevzame društvo, ki uma urejen status humanitarne organizacije. Društvo Palčica Pomagalčica bi tako sredstva nakazala kot donacijo društvu s statusom, ki bi nato nakazalo sredstva prejemniku, bodisi Krisovi družini bodisi zdravstveni ustanovi, kjer bodo opravili zdravljenje.  

Gal Donacije Slovenija Za nujno operacijo malega Gala denarja nikakor ne morejo zbrati

 

Komentarjev 10
  • ode 06:39 04.oktober 2019.

    Imaš 4 milijone eur umazanega denarja. Nakažeš ga na bančne račune svojcev in zanesljivih prijateljev, Nato ga oni, kot prostovoljni prispevek, nakažejo na tvoje humanitarno društvo, ki ga v ta namen ustanoviš leto prej. In denar je opran.

  • Kmodri 06:37 04.oktober 2019.

    Politiki izgubljajo stik z realnostjo, uradniki pa ji slepo sledijo, da svoje udobne stolčke obdržijo.

  • Kmodri 06:20 04.oktober 2019.

    Zakoni so vse bolj pisani v korist države.