Šport > Košarka
19377 ogledov

Kakšen davek bi v Sloveniji plačal Dončić? Strokovnjak odgovarja ...

Ivan Simič Reševalni pas/Twitter
Nekdanji generalni direktor Davčne uprave RS je postregel z zanimivim podatkom v povezavi z zaslužki športnikov.

V preteklih dneh se je veliko pisalo o selitvi Primoža Rogliča iz Slovenije v Monako. Čeprav kolesar zatrjuje, da so glavni razlogi za selitev športne narave, pa imajo nizki davki v kneževini na Azurni obali gotovo veliko z njegovo odločitvijo.

Primož Roglič Šport Rogliča na Giru 2020 ne bo

Zaslužki vrhunskih športnikov so na sončni strani Alp visoko obdavčeni in zato so številni, ki so imeli to možnost, ubrali Rogličevo pot in si domovanje našli v tej ali kakšni drugi davčni oazi.

Eden največjih slovenskih zaslužkarjev je Luka Dončić. Ljubljančan je ob visoki plači pri Dallas Mavericks pred dnevi podpisal še pogodbo z opremljevalcem Air Jordan, ki mu bo v naslednjih petih letih navrgla okrog 100 milijonov dolarjev ali okrog 20 milijonov na sezono.

Luka Dončić Air Jordan XXX4 Foto Šport Dončić prvič v opremi "svoje" znamke

Eden od uporabnikov Twitterja je na nekdanjega šefa Dursa in nekdanjega predsednika Nogometne zveze Slovenije Ivana Simiča naslovil vprašanje, koliko davka bi Dončić plačal od omenjene pogodbe, če bi imel prebivališče prijavljeno v Sloveniji.

"Hipotetično je izračun naslednji: 20 milijonov dolarjev je 18 milijonov evrov. Prispevki bi znašali 6,87 milijona evrov in dohodnina 4,65 milijona. Od osemnajstih milijonov bi mu ostalo 6,48 milijona. To pomeni, da bi država vzela 64 odstotkov in njemu ostane 36 odstotkov. Tako bi bilo, če bi bil izplačevalec v tujini," je natančno odgovoril nekdanji šef Dursa.

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo v primeru tovrstne davčne politike največji športni zaslužkarji tudi v prihodnosti zapuščali našo državo in si poiskali kraj, kjer jim bo na računu ostalo več.

dončić porzingis Vrnil udarec Šport Dončićev trener ponorel pred novinarji: "Pokažite mu spoštovanje!"
Komentarjev 11
  • Kmodri 18:22 29.december 2019.

    Donćič je izdajalec domovine. Take je treba olupiti do kosti.

  • softundsicher 21:21 27.december 2019.

    Tako pač je če imaš Levico v vladi in progresivno dohodninsko lestvico.

  • Pohujšanje 16:56 27.december 2019.

    Joj, joj, kaj če se naši vrhunski športniki odselijo iz Slovenije kot davčni rezidenti?? Kako pa bodo potem naši Levićarji uresničili svoj politični program??? Imajo še toliko ideji o socialni podpori našim revežem. Najbolje bo, če naša država tem našim ...prikaži večm vrhunkim športnikom in morebiti tud kulturnikom, znanstvenikom izda državno zadolžnico do konca njihovega življenja, preden pobegnego v tujino. Pri nas imajo Levičarji še veliko idej glede socialnih podpor, tako pa to ne gre. Levičarji-Idioti

Sorodne novice