Šef hrvaškega javnega zdravstva opomnil Avstrijce

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Okoliščine okrog slabe situacije glede covida-19 na Hrvaškem je pokomentiral vodja tamkajšnjega zavoda za javno zdravje.
Oglej si celoten članek

Krunoslav Capak, vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravje, je na RTL-u komentiral aktualno situacijo, povezano z novim koronavirusom v državi. 

Najprej se je dotaknil prihajajočega šolskega leta in izpostavil, da bodo podrobno preučili situacijo. Poudaril je, da velja splošno mnenje, da bi otroci morali iti v šolo, vendar da je to odvisno od številnih vprašanj, med drugim infrastrukturnih in kadrovskih. V Zagrebu so se pred tedni soočili še s potresom, tako da imajo nekatere šole še vedno težave z učilnicami. 

Capak je tudi sam mnenja, da bi otroci morali novo šolsko leto začeti v šolah, v kolikor bi bilo to potrebno, bi drugačne odločitve sprejeli kasneje. Menil je, da je v vsakem primeru potrebno imeti rezervni scenarij in da morajo biti šole pripravljene na vse.  

Capak je sicer izpostavil, da so ukrepi na Hrvaškem dobri. "Če se bo v jeseni pokazalo, da imamo nove izvore okužb, bomo reagirali, za zdaj o novih ukrepih ne razmišljamo." 

Kot smo že poročali, na Hrvaškem imajo trenutno aktivnih 1236 primerov okužbe, v bolnišnicah pa se zdravi 126 bolnikov s covidom-19. Enajst pacientov je na ventilatorjih.

Avstrijce spomnil na zimo 

Pred dnevi je zaradi situacije na Hrvaškem svoje državljane predčasno oziroma nujno v domovino pozvala Avstrija, kar je Capak komentiral, da vsakodnevno govorijo tako z avstrijskimi kot slovenskimi kolegi. 

"Včeraj sem govoril s kolegom iz Ljubljane, njegovo stališče je, da so pred več meseci sprejeli kriterije, na rdeči seznam gre država, ki ima več kot 40 obolelih na sto tisoč ljudi v 14-tih dneh. Hrvaška je daleč od tega. Slovencem težavo predstavlja uvod okužb, mladi ljudje, ki so bili pri nas v nočnih klubih in se vračajo pozitivni. Spomnil bi, da smo na začetku epidemije tudi mi imeli velik uvoz okužb iz smučišč v Avsstriji in Italiji, poletje hitro mineva, kmalu bo spet aktualno smučanje, pa bodo oni spet pozivali ljudi, da pridejo, mi pa bomo v situaciji, da predpišemo ukrepe. Nič ni nemogoče, vse se lahko spremeni," je opomnil Capak. 

Sklenil je s prepričanjem, da je Hrvaška še naprej varna država. 

Covid-19 Beovićeva predlaga karanteno za vse prišleke iz Hrvaške

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 13:15 18. Avgust 2020.

    Pokvarjeni do srži ! Barantajo z Avstrijci , kot da so ljudje denarne molzne krave in ne gospoda turisti. Če …

  • 12:35 18. Avgust 2020.

    Že grozijo, pa saj jim je to v krvi. Tistih par smučarjev, ki pride s Hrvaške bomo že preboleli.

  • 10:01 18. Avgust 2020.

    Mislim da pozimi ne bo slučanja mogoe amo v državi kjer živiš tako da ni za skrbeti zaradi omejitev

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.