Svet
17575 ogledov

Šef hrvaškega javnega zdravstva opomnil Avstrijce

Hrvaška obala Profimedia
Okoliščine okrog slabe situacije glede covida-19 na Hrvaškem je pokomentiral vodja tamkajšnjega zavoda za javno zdravje.

Krunoslav Capak, vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravje, je na RTL-u komentiral aktualno situacijo, povezano z novim koronavirusom v državi. 

Najprej se je dotaknil prihajajočega šolskega leta in izpostavil, da bodo podrobno preučili situacijo. Poudaril je, da velja splošno mnenje, da bi otroci morali iti v šolo, vendar da je to odvisno od številnih vprašanj, med drugim infrastrukturnih in kadrovskih. V Zagrebu so se pred tedni soočili še s potresom, tako da imajo nekatere šole še vedno težave z učilnicami. 

Capak je tudi sam mnenja, da bi otroci morali novo šolsko leto začeti v šolah, v kolikor bi bilo to potrebno, bi drugačne odločitve sprejeli kasneje. Menil je, da je v vsakem primeru potrebno imeti rezervni scenarij in da morajo biti šole pripravljene na vse.  

Capak je sicer izpostavil, da so ukrepi na Hrvaškem dobri. "Če se bo v jeseni pokazalo, da imamo nove izvore okužb, bomo reagirali, za zdaj o novih ukrepih ne razmišljamo." 

Kot smo že poročali, na Hrvaškem imajo trenutno aktivnih 1236 primerov okužbe, v bolnišnicah pa se zdravi 126 bolnikov s covidom-19. Enajst pacientov je na ventilatorjih.

Avstrijce spomnil na zimo 

Pred dnevi je zaradi situacije na Hrvaškem svoje državljane predčasno oziroma nujno v domovino pozvala Avstrija, kar je Capak komentiral, da vsakodnevno govorijo tako z avstrijskimi kot slovenskimi kolegi. 

"Včeraj sem govoril s kolegom iz Ljubljane, njegovo stališče je, da so pred več meseci sprejeli kriterije, na rdeči seznam gre država, ki ima več kot 40 obolelih na sto tisoč ljudi v 14-tih dneh. Hrvaška je daleč od tega. Slovencem težavo predstavlja uvod okužb, mladi ljudje, ki so bili pri nas v nočnih klubih in se vračajo pozitivni. Spomnil bi, da smo na začetku epidemije tudi mi imeli velik uvoz okužb iz smučišč v Avsstriji in Italiji, poletje hitro mineva, kmalu bo spet aktualno smučanje, pa bodo oni spet pozivali ljudi, da pridejo, mi pa bomo v situaciji, da predpišemo ukrepe. Nič ni nemogoče, vse se lahko spremeni," je opomnil Capak. 

Sklenil je s prepričanjem, da je Hrvaška še naprej varna država. 

Bojana Beović Covid-19 Svet Beovićeva predlaga karanteno za vse prišleke iz Hrvaške

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Žurnalček 13:15 18.avgust 2020.

    Pokvarjeni do srži ! Barantajo z Avstrijci , kot da so ljudje denarne molzne krave in ne gospoda turisti. Če bi prišteli še vse okužene , ki so jim ugotovili okuženost po vrnitvi v svoje države , bi REH imala ...prikaži veča veliko več kot 40 okuženih na prebivalce ! Bagra ustaška lažnjiva !

  • munja 12:35 18.avgust 2020.

    Že grozijo, pa saj jim je to v krvi. Tistih par smučarjev, ki pride s Hrvaške bomo že preboleli.

  • Skipi 10:01 18.avgust 2020.

    Mislim da pozimi ne bo slučanja mogoe amo v državi kjer živiš tako da ni za skrbeti zaradi omejitev