Spopadi med ljudmi

Foto: Profimedia
Pojavili so se prvi posnetki spopadov tistih v Kataloniji, ki želijo, da pokrajina preneha s težnjami po odcepitvi, in tistimi, ki želijo večjo samostojnost.
Oglej si celoten članek

Špansko ustavno sodišče je danes suspendiralo ponedeljkovo zasedanje katalonskega parlamenta, na katerem naj bi razglasili neodvisnost, poročajo španski mediji.

Na ustavno sodišče so se z zahtevo za prepoved ponedeljkovega zasedanja obrnili katalonski socialisti PSC, ki odločno nasprotujejo neodvisnosti. V svoji zahtevi so zapisali, da bi bilo zasedanje, na katerem bi parlament razglasil neodvisnost, v nasprotju z ustavo in bi pomenilo kršitev pravic njihovih poslancev.

Posnetek Solze policistov v Kataloniji

V Barceloni medtem na ulicah prihaja do glasnih in tudi fizičnih obračunov med ljudmi; na eni strani med tistimi, ki ne želijo katalonske neodvisnosti in tistimi, ki podpirajo takšne težnje. Zaokrožil je tudi posnetek takšnega incidenta.

Katalonija: Referendum bomo spoštovali

Španski mediji so sicer danes sprva poročali, da je sodišče ugodilo zahtevi PSC in prepovedalo zasedanje, a je francoska tiskovna agencija AFP kasneje ob navajanju tiskovne predstavnice sodišča poročala, da je sodišče zasedanje zaenkrat le suspendiralo do sprejetja končne odločitve, pred katero pa želijo sodniki zaslišati rivalske katalonske politike.

A dejansko to pomeni, da do zasedanja v ponedeljek ne sme priti. Katalonski premier Carles Puigdemont je v torek zvečer v pogovoru za britanski BBC napovedal, da bo razglasitev samostojnosti Katalonije sledila "v nekaj dnevih", točnejše časovnice pa javno ni razkril. Mnogi so pričakovali, da bo to storil v sinočnjem televizijskem nagovoru, a je v njem le ponovil, da bo uveljavil referendumsko odločitev o neodvisnosti Katalonije.

Foto: epa Katalonija referendum spopad s policjo

Nove podrobnosti Vrgli so jo po stopnicah, jo grabili za oprsje

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 00:26 6. Oktober 2017.

    Isti narod z istim jezikom se pobija med sabo in mislijo da so bolj ali več vredni kot drugi. Kot …

  • 20:46 5. Oktober 2017.

    Europska demokracija brez pravic, demokracija samo v vladah in parlamentih za narod to ne obstaja.

  • 20:27 5. Oktober 2017.

    Tole je en običajen plan, razvrednotiti družbo in vsiliti nove cigane iz arabskih držav. Mi se pobijamo med sabo, a …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.