Svet
3863 ogledov

Spopadi med ljudmi

Katalonija protest
Pojavili so se prvi posnetki spopadov tistih v Kataloniji, ki želijo, da pokrajina preneha s težnjami po odcepitvi, in tistimi, ki želijo večjo samostojnost.

Špansko ustavno sodišče je danes suspendiralo ponedeljkovo zasedanje katalonskega parlamenta, na katerem naj bi razglasili neodvisnost, poročajo španski mediji.

Na ustavno sodišče so se z zahtevo za prepoved ponedeljkovega zasedanja obrnili katalonski socialisti PSC, ki odločno nasprotujejo neodvisnosti. V svoji zahtevi so zapisali, da bi bilo zasedanje, na katerem bi parlament razglasil neodvisnost, v nasprotju z ustavo in bi pomenilo kršitev pravic njihovih poslancev.

Katalonija demonstracije spopad s policijo Posnetek Svet Solze policistov v Kataloniji

V Barceloni medtem na ulicah prihaja do glasnih in tudi fizičnih obračunov med ljudmi; na eni strani med tistimi, ki ne želijo katalonske neodvisnosti in tistimi, ki podpirajo takšne težnje. Zaokrožil je tudi posnetek takšnega incidenta.

Katalonija: Referendum bomo spoštovali

Španski mediji so sicer danes sprva poročali, da je sodišče ugodilo zahtevi PSC in prepovedalo zasedanje, a je francoska tiskovna agencija AFP kasneje ob navajanju tiskovne predstavnice sodišča poročala, da je sodišče zasedanje zaenkrat le suspendiralo do sprejetja končne odločitve, pred katero pa želijo sodniki zaslišati rivalske katalonske politike.

A dejansko to pomeni, da do zasedanja v ponedeljek ne sme priti. Katalonski premier Carles Puigdemont je v torek zvečer v pogovoru za britanski BBC napovedal, da bo razglasitev samostojnosti Katalonije sledila "v nekaj dnevih", točnejše časovnice pa javno ni razkril. Mnogi so pričakovali, da bo to storil v sinočnjem televizijskem nagovoru, a je v njem le ponovil, da bo uveljavil referendumsko odločitev o neodvisnosti Katalonije.

Katalonija referendum spopad s policjo | Avtor: epa epa

Policijsko nasilje v Kataloniji Nove podrobnosti Svet Vrgli so jo po stopnicah, jo grabili za oprsje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • jozicamurn 00:26 06.oktober 2017.

    Isti narod z istim jezikom se pobija med sabo in mislijo da so bolj ali več vredni kot drugi. Kot recimo ustaše hrčki "wannabe arijci" npr. Že videno. Podala sem samo en primer, Slovenci pa se tako ali tako klanjamo ...prikaži več našemu bogu Junckerju in boginji Merkel pod vodstvom gospoda Trumpa, ki je na drugem kontinentu in podaja tempo starim prdcem, kot so Rupel in ta Kacin v EU parlamentu. Ste se kdaj to vprašali? Ne, ker mislite da smo Slovenci "isto" kot Katalonci in da smo nekaj več od bivših držav..

  • Avatar čavez
    čavez 20:46 05.oktober 2017.

    Europska demokracija brez pravic, demokracija samo v vladah in parlamentih za narod to ne obstaja.

  • Tine123 20:27 05.oktober 2017.

    Tole je en običajen plan, razvrednotiti družbo in vsiliti nove cigane iz arabskih držav. Mi se pobijamo med sabo, a sovražnik stoji za vogalom.....

Sorodne novice