Svet
43591 ogledov

Težnje po odcepitvi tudi na Hrvaškem

Razburkano morje
Na Hrvaškem se vse glasneje pojavljajo težnje in vprašanja po odcepitvi območja, ki je eno redkih, ki se lahko preživi samo.

Portal Index.hr piše, da se na družbenih omrežjih v luči dogajanja v Kataloniji že več dni pojavlja vprašanje odcepitve Istre. Ali ima Istra sploh možnosti, da se o takšnem vprašanju resneje razpravlja?

Omenjeni portal navaja, da je Istra ena redkih hrvaških županij, ki je zmožna financirati sama sebe oziroma še več, stanovalci tega območja v skupno državno blagajno vplačujejo mnogo več, kot iz nje dobijo. Država je po drugi strani gluha glede predlogov Istre, da bi se država razdelila na regije.

Zbiranje pred špansko ambasado Slovenija Milan Brglez po pojasnilo, zakaj se je španska vlada odzvala "na tako grob način"

V istri politično kot najmočnejša in edina relevantna regionalna stranka na Hrvaškem deluje IDS, HDZ po drugi strani na tem območju ni nikoli uspel postati močan kot v drugih predelih države.

Čeprav, kot navaja portal Index.hr, v Istri danes ni resnejšega gibanja, ki bi promoviral samostojnost Istre, tamkajšnji politiki pod okriljem IDS-a ne skrivajo želje, da bi se Istra odcepila od matične države. V prvi vrsti so nezadovoljni s centralizacijo države in po njihovem mnenju nepravične delitve denarja.

V skladu s študijo hrvašega inštituta za javne finance, ki je bila predstavljena leta 2015, Istra vsako leto ustvari presežek v višini okrog 800 milijonov kun, to je dobrih sto milijonov evrov. Čeprav je študija stara dve leti, se v tem času ni spremenilo nič, poudarjajo politiki iz Istre, ki težijo k resnejšim razpravam o morebitni odcepitvi.

Referendumski dan v Kataloniji Video Svet Ljudje s svojimi telesi varovali transport volilnih skrinjic z glasovnicami

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:15 04.oktober 2017.

    Na avtih imajo že dolgo registrske tablice RI, kar pomeni Republika Istra, nekateri imajo tablice PU, kar prav tako pomeni Republika Istra, le da je kratica v cirilici.

  • gardino 15:36 04.oktober 2017.

    Obvestilo o nizkih obrestnih kreditih in ponudbi za financiranje. Ali so vas zavrnile številne banke? Ali potrebujete financiranje za konsolidacijo vaših dolgov? Tu smo, da vam pomagamo, da bi našli ustrezno rešitev za vaše težave. Tako nudimo posojila zainteresiranim posameznikom ...prikaži več z nizkimi obrestnimi merami od 3% do 3,5%. WhatsApp: +330675086165 davidlarsonfinance@gmail.com davidlarsonfinance@gmail.com

  • dhoo 19:54 03.oktober 2017.

    Tako je, vsaka malo večja vas, naj ima svojo državo. Samo da bo mir. Amen.

Sorodne novice