Dolgoročna napoved za zimo: Dobre in slabe novice!

Foto: Profimedia Zima Foto: Profimedia Zima Foto: Profimedia Zima Foto: Profimedia Zima
Svetovno znani vremenski portal Accuweather je objavil dolgoročno vremensko napoved za zimo.
Oglej si celoten članek

Zima se bo prognozah spletnega portala Accuweather začela z neurji, močnim deževjem in vetrovi na severu in zahodu Evrope, medtem ko lahko na njenem jugu pričakujemo predvsem sušo. 

Dež na severu, suša na jugu

Bolj suha zima v primerjavi s povprečjem naj bi bila značilna za območje od zahodne Španije do Balkana, medtem ko Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo čaka deževno in vetrovno vreme. Neurja bodo najbolj prizadela Veliko Britanijo, nevihte bodo prisotne tudi v decembru in januarju, olajšanje od deževnega in vetrovnega vremena naj bi prinesel šele februar. Močan veter bi lahko prinesel tudi težave v prometu in oskrbi z električno energijo. 

Vreme Meja sneženja se bo močno spustila

Vreme Babjemu poletju šteti dnevi!

Podobno vreme bo po besedah meteorologa Alana Repperta značilno tudi za južno Nemčijo in vzhodno Francijo, pri čemer lahko velike težave v prometu povzroči predvsem kombinacija vetra in snega.

Več snega v drugi polovici sezone

V osrednji Evropi od Nemčije do Poljske ter na območju Alp bomo v decembru in januarju verjetno priča nadpovprečno visokim temperaturam, tisti, ki si želijo bolj mrzlega vremena in snega, pa bodo po vsej verjetnosti morali počakati na drugo polovico zime. 

Foto: Profimedia Zima

Zaradi območja visokega zračnega tlaka nad Skandinavijo se bodo mrzle sibirske zračne gmote zadrževale bolj na območju Baltika in Belorusije preden se bodo spustile nad Poljsko, Nemčijo in Alpe. Prinesle bodo nizke temperature v drugi polovici zime, s pozno snežno sezono. 

Kljub milejšemu začetku zime bo snežna odeja decembra in januarja prekrila Alpe, vključno s smučarskimi središči v Franciji, Švici, Italiji in Avstriji. Sneženje se bo v teh krajih v drugi polovici sezone okrepilo, kar bo smučarske radosti podaljšalo v pomladne mesece. 

Bolj suho zimo od povprečja lahko pričakujejo v Španiji, Italiji in na Balkanu. Medtem ko sever Evrope čaka mokra zima, se južnemu po napovedih vremenoslovcev portala obeta sušna zima. To ne pomeni, da na teh območjih ne bo padavin, je pa pričakovati, da bodo razmere lokalno spremenjljive ter ne bo obsežnejšega deževja, ki bi namočilo suho zemljo. 

Ophelia Po letu 1961 proti Evropi prvi orkan

Stoletni rekordi Orkan, ki preti Evropi

Spomnimo, da sta bila Balkanski polotok in večji del Italije to poletje izpostavljena tako hudi suši kot obsežnim goznim požarom, ki bodo pozimi še naprej ogrožali Španijo. Tudi za te predele, v kolikor se bodo pobelili, snežne padavine napovedujejo za drugi del zimske sezone. 

Foto: Profimedia Zima

Vzhod Evrope  je za razliko od juga že v decembru beležil izredno nizke temperature, prav tako lahko na območju od Baltika do Ukrajine pričakujejo več snega. Za Skandinavijo napovedujejo večinoma nadpovprečno tople temperature. Območje visokega zračnega tlaka bo regijo v drugi polovici zime ščitilo pred vdori polarnega mraza. Bodo pa kljub milejšim temperaturam Norveška, Švedska in Finska odete v snežno odejo. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:28 20. Oktober 2017.

    Sedaj pa shraniti ta članek in spomladi preveriti, kaj (če kaj) je držalo.

  • 19:43 19. Oktober 2017.

    Večkrat se je že izkazalo, da modeli za napovedovanje vremena, ki jih uporablja accuweather, ne klapajo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.