Svet
30824 ogledov

Dolgoročna napoved za zimo: Dobre in slabe novice!

Zima
1/4
Svetovno znani vremenski portal Accuweather je objavil dolgoročno vremensko napoved za zimo.

Zima se bo prognozah spletnega portala Accuweather začela z neurji, močnim deževjem in vetrovi na severu in zahodu Evrope, medtem ko lahko na njenem jugu pričakujemo predvsem sušo. 

Dež na severu, suša na jugu

Bolj suha zima v primerjavi s povprečjem naj bi bila značilna za območje od zahodne Španije do Balkana, medtem ko Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo čaka deževno in vetrovno vreme. Neurja bodo najbolj prizadela Veliko Britanijo, nevihte bodo prisotne tudi v decembru in januarju, olajšanje od deževnega in vetrovnega vremena naj bi prinesel šele februar. Močan veter bi lahko prinesel tudi težave v prometu in oskrbi z električno energijo. 

Jesen Vreme Slovenija Meja sneženja se bo močno spustila Topla jesen Vreme Slovenija Babjemu poletju šteti dnevi!

Podobno vreme bo po besedah meteorologa Alana Repperta značilno tudi za južno Nemčijo in vzhodno Francijo, pri čemer lahko velike težave v prometu povzroči predvsem kombinacija vetra in snega.

Več snega v drugi polovici sezone

V osrednji Evropi od Nemčije do Poljske ter na območju Alp bomo v decembru in januarju verjetno priča nadpovprečno visokim temperaturam, tisti, ki si želijo bolj mrzlega vremena in snega, pa bodo po vsej verjetnosti morali počakati na drugo polovico zime. 

Zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi območja visokega zračnega tlaka nad Skandinavijo se bodo mrzle sibirske zračne gmote zadrževale bolj na območju Baltika in Belorusije preden se bodo spustile nad Poljsko, Nemčijo in Alpe. Prinesle bodo nizke temperature v drugi polovici zime, s pozno snežno sezono. 

Kljub milejšemu začetku zime bo snežna odeja decembra in januarja prekrila Alpe, vključno s smučarskimi središči v Franciji, Švici, Italiji in Avstriji. Sneženje se bo v teh krajih v drugi polovici sezone okrepilo, kar bo smučarske radosti podaljšalo v pomladne mesece. 

Bolj suho zimo od povprečja lahko pričakujejo v Španiji, Italiji in na Balkanu. Medtem ko sever Evrope čaka mokra zima, se južnemu po napovedih vremenoslovcev portala obeta sušna zima. To ne pomeni, da na teh območjih ne bo padavin, je pa pričakovati, da bodo razmere lokalno spremenjljive ter ne bo obsežnejšega deževja, ki bi namočilo suho zemljo. 

Orkan Ophelia Ophelia Svet Po letu 1961 proti Evropi prvi orkan Ophelia Stoletni rekordi Slovenija Orkan, ki preti Evropi

Spomnimo, da sta bila Balkanski polotok in večji del Italije to poletje izpostavljena tako hudi suši kot obsežnim goznim požarom, ki bodo pozimi še naprej ogrožali Španijo. Tudi za te predele, v kolikor se bodo pobelili, snežne padavine napovedujejo za drugi del zimske sezone. 

Zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Vzhod Evrope  je za razliko od juga že v decembru beležil izredno nizke temperature, prav tako lahko na območju od Baltika do Ukrajine pričakujejo več snega. Za Skandinavijo napovedujejo večinoma nadpovprečno tople temperature. Območje visokega zračnega tlaka bo regijo v drugi polovici zime ščitilo pred vdori polarnega mraza. Bodo pa kljub milejšim temperaturam Norveška, Švedska in Finska odete v snežno odejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 08:28 20.oktober 2017.

    Sedaj pa shraniti ta članek in spomladi preveriti, kaj (če kaj) je držalo.

  • dchello 19:43 19.oktober 2017.

    Večkrat se je že izkazalo, da modeli za napovedovanje vremena, ki jih uporablja accuweather, ne klapajo.