Slovenija
22370 ogledov

Orkan, ki preti Evropi

Ophelia Weather Channel
Ophelia je deseti orkan, ki se je letos vzpostavil nad Atlantikom. Nevihta je danes napredovala v orkan prve kategorije.

S tem pojavom, poročajo britanske meteorološke službe, je dosežen rekord, star celo stoletje; nekaj podobnega se je zgodilo še v letih 1878, 1886 in 1893. Kot kaže, bo orkan v začetku prihodnjega tedna dosegel zahod Velike Britanije.

Najmočnejši vpliv orkana pričakujejo v severnem in zahodnem delu britanskega otoka, hitrost vetrov bi lahko dosegla 130 kilometrov na uro. "Ophelia bo kot kaže ostala orkan prve kategorije. V nedeljo bo prešla zahodni del Portugalske, v ponedeljek pa krenila proti Veliki Britaniji. Dodatno bo zvišala temperature v Evropi, ki bodo od 5 do 7 stopinj višje kot v dolgoletnih povprečjih za to letno obdobje," je za Weather Channel povedala meteorologinja Hannah Findley.

Pri nas babje poletje

Tudi pri nas bo še naprej toplo; jutranje temperature ob jasnem vremenu bodo jutri zjutraj od 2 do 9, ob morju 12 stopinj Celzija. Tudi jutri čez dan bo jasno, le občasno bo na nebu nekaj koprenaste oblačnosti. Dnevne temperature bodo do 22 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla, v soboto pa se bo predvsem v jugovzhodni Sloveniji lahko dvignila v nizka oblačnost.

Topla jesen Vreme Slovenija Prihaja babje poletje!

5- do 10-dnevna napoved

Napoved od 16. do 21. oktobra kaže, napoveduje Arso, da bodo naši kraji v območju visokega zračnega tlaka, vremenske fronte bodo proti vzhodu potovale severno od Alp. V višinah se bo ob šibkih vetrovih zadrževal topel in suh zrak. Tako bo vsaj do četrtka, od petka dalje pa je razvoj vremena še nekoliko vprašljiv.

"Precej jasno bo, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo okoli ali malo nad 20 stopinj Celzija. Možnost za dež se bo nekoliko povečala v petek in soboto, a zaenkrat je verjetneje, da bo ostalo suho," napoved do prihodnjega vikenda sklenejo na Arsu.

Lucifer Grozljive napovedi Svet "Lucifer" bo postal stalnica: Temperature nad 40 stopinj nič nenavadnega

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • dimnikar 10:14 13.oktober 2017.

    Poleg tega človeški vpliv na klimatske spremembe sega od začetkov industrijske revolucije, kar je malenkost dlje od "zadnjih desetletij". Enostavno popolnoma brez blage veze ste, dragi kolega Pepe.

  • dimnikar 10:12 13.oktober 2017.

    Nevem zakaj je to tako težko dojeti nekaterim. Št. orkanov na leto od 1850 v povprečju narašča - trend line se giblje navzgor. Samo zato, ker je 100 let nazaj bilo izstopajoče leto z 10 orkani (še en nam fali, ...prikaži več, pa podremo rekord, mimogrede), na to črto ne vpliva nič. Res nevem, res, ali ste dragi gostpo Pepe007 res tako neizobraženi, ali namenoma poskušate zavajati. Sramota v obeh primerih.

  • Pepe007 09:56 13.oktober 2017.

    Kako so lahko bile take vremenske katastrofe pred skoraj 150 leti? A se ni vse vremensko hudo zgodilo v zadnjih desetletjih zaradi aktivnosti človeka?