Takšnih temperatur še niso izmerili

Foto: Profimedia vročinski val Foto: Profimedia vročinski val Foto: Profimedia Vreme: Na vidiku prvi vročinski val Foto: Profimedia vročinski val
Odkar izvajajo meritve, takih temperatur še niso zabeležili.
Oglej si celoten članek

V Belgiji in na Nizozemskem so meteorologi danes zabeležili rekordno visoke temperature. V majhnem belgijskem mestu Kleine-Brogel so izmerili 38,9 stopinje Celzija, kar je najvišja temperatura, odkar v državi od leta 1833 izvajajo meritve. Gre za mesto, ki je okoli 100 kilometrov severovzhodno od Bruslja blizu meje z Nizozemsko.

Pred tem je bila najvišja izmerjena temperatura v Belgiji 38,8 stopinje, ki so jo izmerili leta 1947, poročajo tuje tiskovne agencije.

Belgijski Kraljevi meteorološki inštitut (IRM) je že v torek opozarjal na izredno visoke temperature ter ljudi pozval, naj ostanejo v ohlajenih prostorih, pijejo veliko vode in naj se izogibajo neposrednim sončnim žarkom.

Bi pa lahko rekord ponovno presegli še ta teden, saj meteorologi RMI v četrtek v delih Belgije pričakujejo temperature do 39 stopinj Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: Profimedia vročinski val

Noro! Najvišje temperature šele prihajajo, pa je že padel rekord

Zaradi vročine težave v prometu

Med hudo vročino se je pokvaril tudi vlak Eurostar na poti v London, zaradi česar je pri belgijskem mestu Hall okoli dve uri ostalo ujetih 600 potnikov. Del vlaka je bil zaradi izpada elektrike v tunelu, del pa na žgočem soncu. Potnike so nato prepeljali nazaj v Bruselj. Eurostar je svetoval ljudem, naj se danes ne podajajo na pot. Motene so bile tudi železniške povezave med Brusljem in Parizom.

Tudi na Nizozemskem so danes zabeležili najbolj vroč dan v zadnjih 75 letih, saj so temperature dosegle 38,8 stopinje Celzija. Izmerili so jo v letalskem oporišču v kraju Gilze Rijen, severno od meje z Belgijo. Nizozemski kraljevi meteorološki inštitut je razglasil oranžen alarm zaradi visokih temperatur, ki jih pričakujejo do petka.

Tudi v več mestih v Franciji so v tem drugem vročinskem valu v mesecu dni presegli vročinske rekorde. V Bordeauxu so izmerili 41,2 stopinje Celzija. V več departmajih veljajo omejitve pri uporabi vode.

Foto: Profimedia vročinski val

Bo padel 70 let star rekord?

Prestolnico Pariz naj bi najbolj vroč dan čakal v četrtek, ko napovedujejo, da bo padel 70 let star rekord 40,4 stopinje Celzija. Od petka je pričakovati nižje temperature z dežjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V četrtek pričakujejo rekordne temperature tudi v Veliki Britaniji. V Londonu sicer policija išče tri pogrešane ljudi, ki so plavali v Temzi. V Nemčiji pa so se od torka utopili trije ljudje.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.