Svet
2076 ogledov

Takšnih temperatur še niso izmerili

vročinski val
1/4
Profimedia
Odkar izvajajo meritve, takih temperatur še niso zabeležili.

V Belgiji in na Nizozemskem so meteorologi danes zabeležili rekordno visoke temperature. V majhnem belgijskem mestu Kleine-Brogel so izmerili 38,9 stopinje Celzija, kar je najvišja temperatura, odkar v državi od leta 1833 izvajajo meritve. Gre za mesto, ki je okoli 100 kilometrov severovzhodno od Bruslja blizu meje z Nizozemsko.

Pred tem je bila najvišja izmerjena temperatura v Belgiji 38,8 stopinje, ki so jo izmerili leta 1947, poročajo tuje tiskovne agencije.

Belgijski Kraljevi meteorološki inštitut (IRM) je že v torek opozarjal na izredno visoke temperature ter ljudi pozval, naj ostanejo v ohlajenih prostorih, pijejo veliko vode in naj se izogibajo neposrednim sončnim žarkom.

Bi pa lahko rekord ponovno presegli še ta teden, saj meteorologi RMI v četrtek v delih Belgije pričakujejo temperature do 39 stopinj Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vreme: Na vidiku prvi vročinski val | Avtor: Profimedia Profimedia

Vročinski val Noro! Svet Najvišje temperature šele prihajajo, pa je že padel rekord

Zaradi vročine težave v prometu

Med hudo vročino se je pokvaril tudi vlak Eurostar na poti v London, zaradi česar je pri belgijskem mestu Hall okoli dve uri ostalo ujetih 600 potnikov. Del vlaka je bil zaradi izpada elektrike v tunelu, del pa na žgočem soncu. Potnike so nato prepeljali nazaj v Bruselj. Eurostar je svetoval ljudem, naj se danes ne podajajo na pot. Motene so bile tudi železniške povezave med Brusljem in Parizom.

Tudi na Nizozemskem so danes zabeležili najbolj vroč dan v zadnjih 75 letih, saj so temperature dosegle 38,8 stopinje Celzija. Izmerili so jo v letalskem oporišču v kraju Gilze Rijen, severno od meje z Belgijo. Nizozemski kraljevi meteorološki inštitut je razglasil oranžen alarm zaradi visokih temperatur, ki jih pričakujejo do petka.

Tudi v več mestih v Franciji so v tem drugem vročinskem valu v mesecu dni presegli vročinske rekorde. V Bordeauxu so izmerili 41,2 stopinje Celzija. V več departmajih veljajo omejitve pri uporabi vode.

vročinski val | Avtor: Profimedia Profimedia

Bo padel 70 let star rekord?

Prestolnico Pariz naj bi najbolj vroč dan čakal v četrtek, ko napovedujejo, da bo padel 70 let star rekord 40,4 stopinje Celzija. Od petka je pričakovati nižje temperature z dežjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V četrtek pričakujejo rekordne temperature tudi v Veliki Britaniji. V Londonu sicer policija išče tri pogrešane ljudi, ki so plavali v Temzi. V Nemčiji pa so se od torka utopili trije ljudje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.