Svet
7052 ogledov

Najvišje temperature šele prihajajo, pa je že padel rekord

Vročinski val
1/5
Vremenoslovci napovedujejo, da najvišje temperature šele prihajajo v prihodnjih dneh.

Vročinski val, ki ga bomo občutili tudi pri nas, je zajel Francijo. Najvišje temperature naj bi šele nastopile, a so v Bordeauxu na jugozahodu države že danes izmerili rekordnih 41,2 stopinje Celzija. Dosedanji rekord je v omenjenem mestu znašal 40,7 stopinje Celzija, izmerili pa so ga leta 2003. 

Vroče je tudi drugje po Franciji. V prestolnici Pariz so se številni turisti hladili v vodnjakih. Francoska energetska družba EDF pa je sporočila, da bo v jedrski elektrarni Golftech na jugu države začasno ustavila dva jedrska reaktorja. Prvega naj bi ustavili drevi, drugega v sredo, oba pa bodo predvidoma znova zagnali 30. julija.

V Sloveniji razglašen oranžni alarm
Agencija RS za okolje je za sredo in četrtek prižgala oranžni alarm zaradi visokih temperatur. Najvišje temperature naj bi se v sredo dvignile do 36 stopinj Celzija. Konec tedna naj bi vročina nekoliko popustila, a se v naslednjem tednu spet vrnila. 

vročina temperatura sonce pripeka Slovenija Taka je osvežena vremenska napoved, prižgan oranžni alarm

Vročina po Evropi | Avtor: Profimedia Profimedia

Najhuje naj bi bilo v četrtek

Najhujša vročina naj bi Francijo in nekatere druge države v Zahodni Evropi zajela v prihodnjih dneh. Nov vročinski val bo po napovedih vremenoslovcev prizadel severno Francijo ter dele Belgije, Luksemburga in Nizozemske. Visoke temperature ozračja so napovedane tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji.

Po napovedih francoskega vremenoslovca Francoisa Jobarda bi se lahko v severni Franciji ter delih Belgije, Luksemburga in Nizozemske živo srebro prvič povzpelo do ali prek 40 stopinj Celzija; četrtek pa bi lahko bil "zgodovinsko vroč dan".

V Parizu za ta dan napovedujejo od 41 do 42 stopinj Celzija. Obstajajo tudi možnosti, da bi dosegli nov vročinski rekord. Najvišja temperatura zraka, ki so jo doslej namerili v francoski prestolnici je 40,4 stopinje Celzija iz leta 1947. Odkar od leta 1873 beležijo temperature, so edino takrat v Parizu namerili več kot 40 stopinj Celzija.

Francijo je letos en vročinski val zajel že konec junija. 28. junija so v kraju Verargues na jugu države zabeležili 46 stopinj Celzija, kar je bila najvišja doslej izmerjena temperatura ozračja v državi.

Vročina Opozorila Svet Vreme: To nas lahko močno skrbi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.