Slovenija
10235 ogledov

Meteorologi: Vročinski val je tu, najhuje od srede do petka

1/4
Najbolj vroče bo predvidoma od srede do petka, ko bodo po nižinah osrednje in zahodne Slovenije najvišje dnevne temperature okoli 35 stopinj Celzija.

Meteorološko poletje se je prevesilo v drugo polovico in v tem tednu bo del Evrope zajel nov vročinski val.

"Nad severovzhodnim Atlantikom se proti jugu, skoraj do severozahodne Afrike spušča višinska dolina s hladnim zrakom, na njeni sprednji strani pa začenja proti zahodni Evropi pritekati zelo topel zrak iznad severne Afrike, ki bo postopoma preplavil tudi del srednje Evrope," so zapisali meteorologi agencije za okolje.

Najbolj vroče bo že od ponedeljka naprej v Franciji in Španiji. Tam naj bi vročina trajala do vključno četrtka, temperatura pa se bo ponekod dvignila tudi nad 40 stopinj Celzija. Nadpovprečno toplo bo tudi v Skandinaviji.

Na drugi strani celine, v vzhodni Evropi, bo vreme krojilo obsežno višinsko jedro hladnega zraka in tako bo daleč proti jugu, vse do severne Grčije in Turčije pritekal za ta čas razmeroma hladen zrak.

Vročinski val | Avtor: EPA EPA

"Tako kot minuli konec tedna bodo pri nas tudi v ponedeljek najvišje dnevne temperature nad 30 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh se bo vročina stopnjevala, najbolj vroče bo predvidoma od srede do petka, ko bodo po nižinah osrednje in zahodne Slovenije najvišje dnevne temperature okoli 35 stopinj Celzija, tudi noči ne bodo tako sveže kot so bile zadnje dni. Zelo vroče bo tudi na Gorenjskem, medtem ko v vzhodni Sloveniji izrazite vročine ne pričakujemo, kajti tja bo občasno od vzhoda 'pljusknil' malo manj vroč zrak. Tam bodo najvišje dnevne temperature okoli 32 ali 33 stopinj Celzija," vreme pri nas napovedujejo meteorologi.

Za konec tedna je najverjetnejši scenarij ta, da se bo na začetku omenjena višinska dolina od zahoda približala Alpam, hkrati pa naj bi bil višinski proces, ki bo nad vzhodno Evropo, najbližje našim krajem.

V tem primeru bi vročina prehodno popustila, precej verjetno pa bo ozračje nestabilno, nastajale bodo nevihte. O obsegu in jakosti neviht je še prezgodaj govoriti. Vročina naj bi se vrnila že v začetku novega tedna.

Vročinski val | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Dimlietta
    Dimlietta 01:06 23.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar Bella_McComas
    Bella_McComas 19:09 22.julij 2019.

    Google zdaj plačuje od 130 do 180 USD na uro za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem tednu te pogodbe sem zaslužil 8735 dolarjev. Ta služba je res neverjetna in ...prikaži več mi daje velik delež dohodka vsak dan. Prepričan sem, da boste dobili najboljši rezultat. Več o temm lahko preberete tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob99.Com