To je najbolj smrtonosen vremenski pojav. Opozorila vse glasnejša.

Foto: EPA
Foto: EPA
Vročinski valovi postajajo vse bolj smrtonosni.
Oglej si celoten članek

Številna območja na svetu imajo sredi pojava vročinskih valov velike težave zaradi nastanka požarov, pomanjkanja vode in zdravja ljudi. Španska Sevilla je prvo mesto na svetu, ki je sprejelo program boja proti tropske vročine. Ta v letošnjem poletju že prekaša rekorde, pa nismo niti še v juliju. Močan vročinski val je junija prizadel celotno južno hemisfero, v nekaterih mestih je temperatura narastla tudi za tri stopinje v primerjavi z dolgoletnim povprečjem. 

Strokovnjaki opozarjajo, da gre za enormni skok, ki zahteva hitro sprejetje ukrepov in sodelovanje vlad širom sveta. 

Direktorica centra za klimatske spremembe Rockefeller fundacije Kathy Baughman je pri tem opozorila, da se za težavo ekstremnih vročin lahko sprejme ukrepe, s katerimi bi omilili posledice - za razliko od težav orkanov in poplav, pri katerih so ukrepi bolj omejeni. 

Španska Sevilla je svoje načrte boja proti ekstremnim vročinam objavila že v jeseni lani; sledilo je več raziskav v povezavi z razvojem metodologije za spremljanje, imenovanje in rangiranje vročinskih valov. Novi sistem uvaja tri kategorije za vročinske valove, pri čemer v ozir jemljejo različne faktorje. Župan Seville Antonio Muñoz je pri predstavitvi programa izpostavil, da so ekstremne vročine poznane kot najbolj smrtonosen vremenski pojav.  

Strokovnjaki opozarjajo, da so visoke temperature posledica zaskrbljujočih trendov podnebnih sprememb. "Zaradi podnebnih sprememb se vročinski valovi začnejo prej," je že pred tedni dejala tiskovna predstavnica Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi Clare Nullis.

"To, čemur smo priča danes, je na žalost napoved prihodnosti, če se bodo koncentracije toplogrednih plinov v ozračju še naprej povečevale in višale globalno segrevanje v primerjavi s predindustrijsko ravnijo za dve stopinji Celzija," je dodala.

Vreme Pozor, razglasili oranžni alarm Vreme Resen poziv Arsa

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:46 29. Junij 2022.

    razne klimatologe in ostale satanistične prostitute kabala mafije pa ne skrbi saharski prah v deževnici, ki vsebuje tisočkratne presežke aluminija …

  • 21:35 27. Junij 2022.

    Potem pa svizec zavije podnebne spremembe v folijo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.