Svet
27757 ogledov

To je najbolj smrtonosen vremenski pojav. Opozorila vse glasnejša.

Vročina EPA
Vročinski valovi postajajo vse bolj smrtonosni.

Številna območja na svetu imajo sredi pojava vročinskih valov velike težave zaradi nastanka požarov, pomanjkanja vode in zdravja ljudi. Španska Sevilla je prvo mesto na svetu, ki je sprejelo program boja proti tropske vročine. Ta v letošnjem poletju že prekaša rekorde, pa nismo niti še v juliju. Močan vročinski val je junija prizadel celotno južno hemisfero, v nekaterih mestih je temperatura narastla tudi za tri stopinje v primerjavi z dolgoletnim povprečjem. 

Strokovnjaki opozarjajo, da gre za enormni skok, ki zahteva hitro sprejetje ukrepov in sodelovanje vlad širom sveta. 

Direktorica centra za klimatske spremembe Rockefeller fundacije Kathy Baughman je pri tem opozorila, da se za težavo ekstremnih vročin lahko sprejme ukrepe, s katerimi bi omilili posledice - za razliko od težav orkanov in poplav, pri katerih so ukrepi bolj omejeni. 

Španska Sevilla je svoje načrte boja proti ekstremnim vročinam objavila že v jeseni lani; sledilo je več raziskav v povezavi z razvojem metodologije za spremljanje, imenovanje in rangiranje vročinskih valov. Novi sistem uvaja tri kategorije za vročinske valove, pri čemer v ozir jemljejo različne faktorje. Župan Seville Antonio Muñoz je pri predstavitvi programa izpostavil, da so ekstremne vročine poznane kot najbolj smrtonosen vremenski pojav.  

Strokovnjaki opozarjajo, da so visoke temperature posledica zaskrbljujočih trendov podnebnih sprememb. "Zaradi podnebnih sprememb se vročinski valovi začnejo prej," je že pred tedni dejala tiskovna predstavnica Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi Clare Nullis.

"To, čemur smo priča danes, je na žalost napoved prihodnosti, če se bodo koncentracije toplogrednih plinov v ozračju še naprej povečevale in višale globalno segrevanje v primerjavi s predindustrijsko ravnijo za dve stopinji Celzija," je dodala.

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Vreme Slovenija Pozor, razglasili oranžni alarm Vreme: Resen poziv Arsa - Vročina Vreme Slovenija Resen poziv Arsa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:46 29.junij 2022.

    razne klimatologe in ostale satanistične prostitute kabala mafije pa ne skrbi saharski prah v deževnici, ki vsebuje tisočkratne presežke aluminija železa stroncija barija kadmija litija itd in mreža HAARP anten v vseh državah, ki v ozračje 24 ur vsak dan ...prikaži več spuščajo milijone gigavatov električne energije

  • vanc7 21:35 27.junij 2022.

    Potem pa svizec zavije podnebne spremembe v folijo...