Slovenija
18908 ogledov

Pozor, razglasili oranžni alarm

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Profimedia
Pred nami je teden, ko se bodo temperature povzpele občutno nad 30 stopinj Celzija.

Če je bil konec tedna že v znamenju vročine, so pred nami še bolj vroči. "Temperature bodo predvidoma najvišje v ponedeljek, ko se bo ponekod ogrelo do 37 °C, a vročina tudi v nadaljevanju tedna ne bo kaj dosti popuščala," piše vremenski portal Neurje.si. "Od torka pa vse do vikenda bo živo srebro čez dan v večjem delu Slovenije kazalo med 31 in 35 °C, na Goriškem do 37 °C. Topla bodo tudi jutra. V naslednjih dneh bodo noči vse bolj pregrete, predvsem na območjih večjih mest. Tam temperature do jutra ne bodo padle pod 20 °C, toplo pa bo tudi drugod, saj se bodo najnižje jutranje temperature ves teden gibale večinoma med 15 in 19 °C." V višinah bo v torek in sredo vročina nekoliko popustila, povečala se bo možnost nastanka vročinskih neviht. 

Agencija RS za okolje je za danes razglasila oranžni alarm za večji del države. "Danes in v naslednjih dneh bo predvsem po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev," pravijo. 

oranžni alarm | Avtor: Arso Arso

Visoke temperature bodo vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Agencija za okolje svetuje, da se sredi dneva in popoldne zadržujete v senci. Odsvetujejo velike fizične napore. Priporočajo uživanje lahke hrane in pitje zadostne količine tekočine. Bivalne prostore je treba zračiti ponoči in zjutraj. Pred začetkom vožnje je treba na soncu parkirana vozila dobro prezračiti. 

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Danes bo jasno, čez dan bo pihal jugozahodnik. Zvečer je na severu možna kakšna nevihta. "Jutri bo sprva precej jasno, popoldne pa bo predvsem na zahodu več spremenljive oblačnosti. Popoldne in zvečer bodo v notranjosti možne posamezne nevihte. Pihal bo vzhodnik, na Primorskem zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35, na Primorskem do 37 °C," napoveduje agencija za okolje. 

V noči na sredo bo na Primorskem prehodno zapihala burja. Na severu in zahodu Slovenije lahko nastane kakšna nevihta. V sredo in četrtek bo sončno in vroče. V notranjosti bodo popoldne možne posamezne nevihte. 

Sončno in vroče vreme naj bi prevladovalo do sobote. V gorskem svetu lahko nastane kakšna nevihta, drugje pa bo verjetnost vročinskih neviht majhna. Temperature bodo po nižinah večinoma od 31 do 36 °C. V soboto nas bo prešla vremenska motnja, možne bodo krajevne nevihte. Vročina bo prehodno popustila. V nadaljevanju kaže, da bo spet bolj vroče, verjetnost za večje padavine ostaja majhna. 

dolgoročna vremenska | Avtor: Arso Arso

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.