To pravi menjalnica, ki 100 evrov zamenja le za 610 kun

Foto: Dubrovnik, Turistična agencija Palma
Foto: Dubrovnik, Turistična agencija Palma
Na spletnih omrežjih se je v zadnjih dneh kot požar širila vest o nekaterih menjalnicah na Hrvaškem, ki evre menja po nižjem tečaju.
Oglej si celoten članek

V zadnjih dneh se je oglasilo kar nekaj turistov, ki so pokazali račune, na katerih je jasno razvidno, da so za 100 evrov dobili 610 kun, čeprav je tečaj na dan menjave, po tečajnici HNB-ja, veljal 7,52 evrov. 

Kot poroča Index.hr, so v nekaterih primerih menjalnice le nekaj metrov narazen; tiste, ki menjajo 100 evrov za 610 kun in tiste, ki jih zamenjajo za 730. 

Foto: Fenix Menjava

"Tečaj se oblikuje svobodno"

Kot je podjetje Auro Domus, katerega menjalnice menjajo po nižjem tečaju, poudarilo za Index.hr, se tečaj svobodno oblikuje na podlagi ponudbe in povpraševanja. To jim dopušča odredba zakona o deviznem poslovanju. Dodajajo, da je vse v skladu s hrvaškimi predpisi in mednarodno prakso o menjalniški dejavnosti. 

Izpostavljajo, da se tečaj lahko oblikuje tudi na podlagi lokacije menjalnice in ker - poudarjajo - imajo sami poslovalnice v najbolj obiskanih turističnih lokacijah, ki imajo tudi po desetkrat višje stroške najema, je temu primeren tudi tečaj. 

Hrvatska narodna banka pri tem za Index.hr poudarja, da imajo stranke menjalnic pravico do storniranja menjave tekom dneva, v katerem je bila ta opravljena. Med turisti so namreč slabše menjave povzročile precej negodovanja. 

"Legalna kraja, tako bi temu jaz rekla. Eno je, če je srednji tečaj 7,5 in se spusti na 7,3, povsem drugo pa, če se spusti na 6,1. Na ta način pošiljamo slabo sliko v svet," je situacijo za HRT komentirala Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turistične zadruge iz Pulja. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 19:41 16. Julij 2020.

    V Dubrovnik se s kopenskim prevozom pride samo preko Bosne ! Kolk turistov iz Dubrovnika ste zaprl v izolacijo ? …

  • 03:02 16. Julij 2020.

    Ne glede na vse. Okvirno veš, da je 100€ cca 750 kun. Lahko je tudi 730 ali tam nekje. Na …

  • 17:22 15. Julij 2020.

    kakorkoli obrneš, sramota za državo, ki je odvisna od turizma. denarnih tokov in menjalniških tečajev ne moreš enačiti s tržno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.