Svet
16096 ogledov

To pravi menjalnica, ki 100 evrov zamenja le za 610 kun

Dubrovnik Dubrovnik, Turistična agencija Palma
Na spletnih omrežjih se je v zadnjih dneh kot požar širila vest o nekaterih menjalnicah na Hrvaškem, ki evre menja po nižjem tečaju.

V zadnjih dneh se je oglasilo kar nekaj turistov, ki so pokazali račune, na katerih je jasno razvidno, da so za 100 evrov dobili 610 kun, čeprav je tečaj na dan menjave, po tečajnici HNB-ja, veljal 7,52 evrov. 

Kot poroča Index.hr, so v nekaterih primerih menjalnice le nekaj metrov narazen; tiste, ki menjajo 100 evrov za 610 kun in tiste, ki jih zamenjajo za 730. 

Menjava | Avtor: Fenix Fenix

"Tečaj se oblikuje svobodno"

Kot je podjetje Auro Domus, katerega menjalnice menjajo po nižjem tečaju, poudarilo za Index.hr, se tečaj svobodno oblikuje na podlagi ponudbe in povpraševanja. To jim dopušča odredba zakona o deviznem poslovanju. Dodajajo, da je vse v skladu s hrvaškimi predpisi in mednarodno prakso o menjalniški dejavnosti. 

Izpostavljajo, da se tečaj lahko oblikuje tudi na podlagi lokacije menjalnice in ker - poudarjajo - imajo sami poslovalnice v najbolj obiskanih turističnih lokacijah, ki imajo tudi po desetkrat višje stroške najema, je temu primeren tudi tečaj. 

Hrvatska narodna banka pri tem za Index.hr poudarja, da imajo stranke menjalnic pravico do storniranja menjave tekom dneva, v katerem je bila ta opravljena. Med turisti so namreč slabše menjave povzročile precej negodovanja. 

"Legalna kraja, tako bi temu jaz rekla. Eno je, če je srednji tečaj 7,5 in se spusti na 7,3, povsem drugo pa, če se spusti na 6,1. Na ta način pošiljamo slabo sliko v svet," je situacijo za HRT komentirala Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turistične zadruge iz Pulja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Žurnalček 19:41 16.julij 2020.

    V Dubrovnik se s kopenskim prevozom pride samo preko Bosne ! Kolk turistov iz Dubrovnika ste zaprl v izolacijo ? Ja sej Dubrovnik je na Hrvaškem , a NE da res ! Zaprite to kurčevsko južno mejo že enkrat , ...prikaži več , ČE NE VESTE KJE SE KAJ NAHAJA IN KAO SE PRIDE DO TJA !

  • dusan72 03:02 16.julij 2020.

    Ne glede na vse. Okvirno veš, da je 100€ cca 750 kun. Lahko je tudi 730 ali tam nekje. Na vratih menjalnice ali na pultu imaš napisan tečaj in vsak z IQ višjim od 30 v menjalnico ne stopi. Če ...prikaži več pa nimaš toliko slame v glavi bi ti jaz menjal po tečaju 1:1. 100€ = 100 kn. Lahko je biti pameten, ko rabiš 3 dni da ugotoviš kako so te nategnili. Isto je z raznimi šokantnimi računi za kosila ali večerje. Je, če nimaš toliko soli v glavi da prej pogledaš cenik... pa naj te ožamejo kot limono!

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:22 15.julij 2020.

    kakorkoli obrneš, sramota za državo, ki je odvisna od turizma. denarnih tokov in menjalniških tečajev ne moreš enačiti s tržno miselnostjo ponudbe/povpraševanja. te akrobacije si lahko privoščijo pri parkiranju na privatnih parkiriščih ali pri gostinskih storitvah, ne pa pri nategovanju ...prikaži več turistov pri menjavi denarja, kljub dejstvu, da so ti posamezniki/oškodovanci možgansko zaostali, da se ne pozanimajo o menjalnem tečaju.