To pravi novinar, zaradi katerega so ugrabili letalo

''Mislim, da je bil prisiljen. To niso njegove besede, to ni njegova intonacija govora, deluje zelo zadržano in videti je, da je živčen,'' pa se je na videoposnetek odzval njegov oče.
Oglej si celoten članek

Belorusija je v ponedeljek potrdila aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča, ki so ga prijeli po prisilnem pristanku letala v Minsku. V javnosti se je pojavil posnetek, na katerem 26-letnik priznava očitana dejanja, a naj bi po mnenju opozicije nastal pod prisilo. Bloger in opozicijski aktivist se doma med drugim sooča z obtožbami na račun spodbujanja protestov proti dolgoletnemu voditelju Aleksandru Lukašenku.

Na posnetku pove, da se nahaja v centru za pridržanje v Minsku in zatrdi, da nima nikakršnih zdravstvenih težav. Doda še, da sodeluje s preiskovalci in priznava organizacijo "množičnih nemirov v Minsku". Video si lahko ogledate tukaj:

Oče novinarja pravi, da je bil njegov sin prisiljen v snemanje videoposnetka, v katerem je priznal organizacijo protivladnih protestov, in da je videti pretepen. Prav tako je pojasnil, da cigaretna škatla na mizi prav tako ni njegova, saj ne kadi tovrstnih cigaret, poroča SkyNews. V svoji izjavi je še dodal, da: "Moj sin ne more priznati, da je ustvaril množične proteste, ker preprosto ni storil ničesar takega. Malo verjetno je, da se je dogovoril s tožilci. Mislim, da je bil samo prisiljen snemati sporočilo."

Tudi opozicija režima Lukašenke je v odzivu na posnetek zatrdila, da je bil vanj prisiljen, pri čemer izpostavljajo, da so na njegovem obrazu vidni znaki nasilja. Na Protasevičevo stran se je postavila tudi vodja opozicije Svetlana Tihanovska.

aretacija Belorusi z neverjetno zgodbo, ki naj bi bila v ozadju prisilnega pristanka

Pred tem je že belorusko notranje ministrstvo prav tako prek Telegrama, kjer je bil posnetek prvotno objavljen, potrdilo, da je Protasevič pridržan v Minsku in zavrnilo poročila, da naj bi bil zaradi težav s srcem v bolnišnici. S tem so oblasti v Minsku prvič od njegove aretacije v nedeljo sporočile, kje se nahaja. Skupaj z njim je bila prijeta tudi ruska državljanka Sofija Sapega, kar je potrdilo tudi rusko veleposlaništvo v Minsku. Glede na poročanje več medijev naj bi šlo za blogerjevo partnerko, ki je bila po pristanku letala odpeljana v zapor v Minsku.

Svetovni voditelji so izražali ogorčenje nad dejanjem, ki ga označujejo kot državno ugrabitev in celo terorizem, v ponedeljek pa so v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev Protaseviča.

Naznanitev sankcij je pozdravil ameriški predsednik Joe Biden, ki je prav tako ostro obsodil dejanje Belorusije kot kršitev mednarodnih norm. "Ta nezaslišani incident in posnetek, ki ga je gospod Protasevič glede na videno posnel pod prisilo, sta sramoten napad tako na političnega disidenta kot svobodo medijev," je sporočil.

EU nori Lukašenko si je privoščil predrzno aretacijo sredi zraka

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 11:19 25. Maj 2021.

    Bojan Veselinović(STA) je že itak sodeloval pri umoru enega novinarja.

  • 10:07 25. Maj 2021.

    Lukašenko je edini, ki je imel jajca upreti se globalni mafiji in zaščititi svoj narod. To je pa težko priznati, …

  • 09:43 25. Maj 2021.

    Lukašenko je diktator. To je dejstvo, a zahodnjaki nimajo kaj moralizirati o tej ugrabitvi novinarja, sami so popolnoma isti. Ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.